Velkommen til performance og utstilling av Kristian Øverland Dahl "Salomes dilemma og forfatterens død" på LYNX fredag 26.september kl 19-21

[Bilde]

Kristian Øverland Dahl
“Salomes dilemma og forfatterens død”

LYNX
Fredag 26. september, 2014. Kl 19:00-21:00
(NB! Kun en kveld)

LYNX presenterer performance og soloutstillingen “Salomes dilemma og forfatterens død” av Kristian Øverland Dahl

”God estetikk er en med vilje dårlig forkledning”. Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde (16.10 1854 –30.11 1900)

Rammefortellingen i “Salomes dilemma og forfatterens død” er hentet fra Oscar Wilde´s “Salomé”, der Kristian Ø. Dahl har bearbeidet librettoen til operaen “Salome” av Richard Strauss (libretto Hedwig Lachmann) til en performance spesielt for LYNX. I sine performancer, skulpturer og installasjoner dyrker Dahl blant annet en interesse for det teatrale. En teatralitet som lar seg inspirere av den italienske Commedia dell’arte tradisjonen. Commedia dell’arte er en form for improvisasjonsteater der et kompani av skuespillere i faste karakterer reiser rundt og spiller komedier som de utvikler selv. Commedia dell’arte betyr direkte oversatt ”håndverkerkomedier”, teateret skapt av ”håndverkere”, altså profesjonelle skuespillere, og ikke amatører. Forestillingene blir som regel spilt utendørs og har ofte sterke politiske undertoner, til glede for publikum og til skrekk for store og små makthavere. Dahl ser på sine skulpturer som profesjonelle skuespillere, men mener at «publikum står for improvisasjonen».

“Å gjøre kjøtt til kjød og gull til glitter”
Kristian Ø. Dahl ønsker at skulpturene hans selv skal uttrykke så mye de kan om det å være skulptur i vår tid og om stilisert historiefortelling som fenomen. Dahl har også tidligere tatt for seg agenter for endring i sine arbeider, brukt personer eller fortellinger som bærer endringen (også døden.) i seg – figurativ skulptur som peker på en tematikk, men også selvbevisst på seg selv. Slik man kan se i Donatellos senere arbeider. “Ord, skum og tape skal fordøye idioti, savn, skuffelse, det å være sammen, mene noe, bli sint, tilgi, ta feil, angre… Alt sammen, så forferdelig…”

Kristian Øverland Dahl (f. 1968 Asker, Norge) er utdannet ved Khib. Avd. Akademiet, Bergen og Statens Kunstakademi Khio, Oslo 2001-05. Sist vist på Høstutstillingen, Grünerløkka kunsthall, ICAN Sydney (Aus) (2014), Vestfossen Kunstlaboratorium, CAC Vilnius (Lit), Holodeck (2013), Pink Cube, SOFT Galleri, SuperDeluxe@Artspace 17 Biennale of Sydney (Aus). GAD, Trafo, LNM, UKS. K. Dahl er også medlem i kunstnergruppen D.O.R. med kunstnerne Steinar Haga Kristensen og Sverre Gullesen. Gruppen drev Galleri D.O.R. i Bryssel (2010-2012) og deltok på Armory Show NYC (2012), “Osloo”, FOS for Den Danske paviljongen, 54 Veneziabiennalen (It), D.O.R har også vist arbeider på Witte de With, Rotterdam (NL). FIAC Quimper (FR) og Preus museum. K. Dahl underviser i maleri på Khio avd. Kunstakademiet og blir å se på NoPlace med en separatutstilling i Januar (2015).
www.kristiandahl.org

Kontaktinfo: LYNX / Josefine Lyche, Paviljongen på “Utsikten” i Frognerparken ved Frogner Plass.
E-mail: [email protected] | Mobil: +47 400744

LYNX er støttet av Billedkunstnernes Vederlagsfond og [Bilde]

Legg til ekstern kalender…