Frihet til å leve

Regjeringen er svært bekymret for den framtidige produktiviteten til Norge. Det er nedsatt er produktivitetsutvalg, og en rekke samfunnstopper hevder at vi framtida må jobbe mer og ikke mindre.
Ifølge Perspektivmeldingen vil blant annet produktivitetsveksten gjøre nordmenn dobbelt så rike de neste 50 årene. Forbruket vil øke, og med det forurensingen og klimautslippene. Alternativet til lønnsøkning vil i de fleste tilfeller vært økt utbytte til eierne.

Samtidig er norsk arbeidsliv sammensatt, store yrkesgrupper sliter med belastningsskader som gjør det umulig å jobbe i full stilling et helt arbeidsliv. En slik «privatisert» arbeidstidsreduksjon er altså på gang, men den er skjevt fordelt. Kvinner betaler brorparten: 41 prosent av kvinnene jobber deltid, mot 13 prosent blant menn. Også i dag er dermed kvinner økonomisk avhengig av mannen sin.

Alternativet til deltidsarbeid er at vi løser utfordringene i fellesskap. Fagbevegelsen kunne prioritert kravet om å ta ut produktivitetsveksten i form av mer fritid, heller enn økt lønn. Det har vi allerede god tradisjon for. I 2000 ble det forhandlet frem en femte ferieuke for alle med tariffavtale. I 2012 gikk industriarbeiderne til streik for to ukers lønnet fødselspermisjon for far.

Er en arbeidstidsreduksjon den neste store frihetsreformen?

Innledere

Erling Holmøy – Forskningsleder og Økonom i SSB
Arild Hermstad – Leder Framtiden i våre hender
Gerd Liv Valla – Tidligere LO leder
Ali Esbati – Venstrepartiet i Sverige

Ordstyrer:
Ingrid Wergeland – utreder, Manifest

[Bilde]

Legg til ekstern kalender…