HANDELSTVANG – FRIHET FOR HVEM?

Viktige avtaler som TTIP og TISA forhandles i all hemmelighet, uten offentlig debatt. Disse avtalene kan gi multinasjonale selskaper mulighet til å påvirke nasjonal politikk og føre til tvungen privatisering av offentlige tjenester. Hvordan kan vi ta tilbake friheten til å utforme egen politikk?

INNLEDERE

Marc Maes er handelspolitisk rådgiver for den belgiske paraplyorganisasjon av frivillige organisasjoner som heter 11.11.11.

Maes har fulgt EUs handelspolitikk i mer enn 15 år. Han er både sentral i de europeiske nettverket Seattle to Brussels, som ble etablert etter det havarerte toppmøtet til Verdens handelsorganisasjon i Seattle 1999.

Maes har spesielt engasjert seg i EUs behandling av tidligere europeiske kolonier i Afrika, Karibia og Oceania gjennom nye handels og investeringsavtaler (EPA), men også i andre avtaler som EU har forhandlet fram. Gjennom dette arbeidet har han blitt en viktig kilde til informasjon og analyse for aktører i alle disse landene. Dermed er Marc også en av de beste vi kan få til å fortelle hva som nå skjer i den lapskaus EU og USA koker sammen av handels- og investeringsavtaler.

Beverly Keene er aktiv i Jubilee South-bevegelsen som er et Sør-Sør-nettverk av organisasjoner i Afrika, Asia og Sør-Amerika.

Hovedfokuset til Jubilee-South er å bekjempe kapitalisme og imperialisme i det globale Sør. Keene har jobbet i skjæringsfeltet gjeld, handel og kritikk mot den nyliberale utviklingen i Latin-Amerika. Hun kan fortelle om den pågående rettsaken flere amerikanske hedgefund fører mot Argentina i høyesterett i USA, for å få tilbakebetalt ubetalt gjeld. Med erfaring fra Latin-Amerika og spesielt Argentina har hun mye kunnskap om hvordan internasjonale investering- og handelsavtaler påvirker folk på bakkenivå.

Heidi Lunderberg – moderator er leder i Handelskampanjen og daglig leder for Latin-Amerikagruppene.

Gjennom både Handelskampanjen og Latin-Amerikagruppene har Lundeberg jobbet med problematikken rundt et urettferdig handelssystem i verden, med vekt på å motarbeide den rådende nyliberalistiske handelspolitikken og istedet fremme en demokratisk og bærekraftig utvikling.

Hanouneh

[Bilde]

Legg til ekstern kalender…