Pavlovs tispe

Tekstane vil bli skrivne og framført av Joof som ein turné-monolog. Ei seriøs og morosam stand-up-framsyning om utanforskapen sine konsekvensar.

Camara Joof har vore med i leiinga i Den mangfaldige scenen sidan ho var 18 år, og har sidan då vore med i ei rekke utval innan kulturlivet nasjonalt og internasjonalt. Ho er songar, skodespelar, instruktør for barn og kjem no med den første profesjonelle framsyninga si.

Eit lite utdrag av framsyninga vart vist under Dei nynorske festspela 2014 og for 800 elevar ved Fagerlia vidaregåande skole. Elevrådsordføraren uttalte mellom anna følgjande:

«Første gang jeg så Camara Joofs monolog om språk, satt jeg bare og gapte. Hun drar publikum rett inn i situasjonene hun forteller om, og setter i gang tankene hos folk allerede fra begynnelsen av. Endring av språk og dialekter er utrolig gode virkemidler som fanger folks oppmerksomhet.

Temaene hun tar opp er diskriminering, både i form av rasisme og kjønnsdiskriminering. Folk som ikke kjenner dette direkte på kroppen kan kanskje ha lett for å overse at det eksisterer, men monologen er en øyeåpner med et skarpt, samfunnskritisk blikk på ulike situasjoner som kan oppstå.

Hun tar også for seg problemstillinger knyttet til språk, eller mangel på det. Camara er en dyktig skuespiller som mestrer monolog-formen i aller høyeste grad. Både selve innholdet og dynamikken holder oppe spenningen, og gjør at folk følger med hele veien.

Etter å ha sett den fremført under Dei nynorske festspela i sommer, fortalte jeg elevrådsstyret på skolen min om monologen når vi skulle planlegge en bli-kjent-dag. Vi var så heldige å få leid inn Camara til å fremføre den én gang for hvert trinn. Vi fikk utrolig bra respons på hele opplegget, men spesielt monologen skilte seg veldig ut. Mange var målløse av begeistring, og flere kom løpende inn på bakrommet for å fortelle henne hvor bra de syntes det var.

Etter å ha hørt den fire ganger kan jeg fortsatt tenke meg å høre den igjen, og synes dette er midt i blinken for Kultursekken i den videregående skolen.

Legg til ekstern kalender…