"Ses i min nästa pjäs" - Et drama. Av Pia Maria Roll & Impure Company

Den samfunnengasjerte, engasjerende og politiske scenekunsten er fellesnevner for Pia Maria Roll og Impure Company. Begge har besøkt oss flere ganger tidligere, og nå har de slått seg sammen i en forestilling om markedsrettingen og de nyliberale strømningene i kunstpolitikken, og i resten av samfunnet.
 
”…en norsk teaterforestilling som endelig handler om noe… både vakker og gripende.” Dagsavisen.

”Virkelighetselementet gir et journalistisk preg, som et slags Brennpunkt i scenekunstform. Alle historiene er ikke nye, men de gjør inntrykk, særlig fordi teateret får oss såpass tett inn på hovedpersonene”. Morgenbladet.

“De enkle personlige historiene i Pia Maria Rolls nye forestilling Ses i min nästa pjäs er tilført en flertydighet og en kunstnerisk identitet som gjør disse historiene større enn seg selv”. Scenekunst.no

 

[Bilde]Foto: Sabina Jacobsson

 

Temaet er brennende aktuelt: Er vi på full vei – eller allerede langt inn i – en dreining mot et samfunn der absolutt alt kan omdefineres til målbare, økonomiske verdier? Der helsevesen, utdanning og forvaltning av offentlig eiendom best styres etter en økonomisk logikk som setter likhetstegn mellom positiv utvikling og (økonomisk) effektivisering?

Vil ikke engang kunsten motsette seg markedskreftenes logikk? Er innføringen av begreper som “entrepenørskap”, “kultunæring” og “publikumsutvikling” tegn på at politikerne og markedskreftene er i ferd med å lykkes i å få kunstnerne og kulturinstitusjonene til å snu om på sin selvforståelse og definere seg selv som markedsaktører?

 

Startpunktet for “Ses i min nästa pjäs” er at Pias kollega gjennom mange år, Siri F, har tatt seg jobb som konsulent i Norsk Publikumsutvikling. En organisasjon som med penger fra kulturdepartementet skal være en «nasjonal organisasjon som har til formål å arbeide for økt kunnskap om publikum» i Norge. Pia mener organisasjonen ikke er annet enn et reklamebyrå i Arbeiderparti-klær og at staten dermed har solgt ut definisjonen av kunstens forhold til publikum til PR-bransjen. Siri F må si opp jobben, hun må varsle, hun må få stoppet dette imbesile markedstrollet fra å ta en enda en jafs av kunstfeltet som allerede står og kaver handløst i tåka etter Thatcher og Blair og alle de ny-liberale ideologene med sine beinharde krav om entreprenørskap og konkurranse. Pia er svært optimistisk, hun regner med at det bare et spørsmål om tid før Siri F innser at hun står midt i sin samtids store drama og vil opponere mot sin nye arbeidsgiver. Men månedene går og Pia innser skuffet at reaksjonen lar vente på seg. Det er på tide å skifte strategi…

I tillegg til Siri F, har Pia invitert tre andre andre mennesker opp på scenen i denne forestillingen. De er ikke en del av kunstlivet, men forteller hver sin sterke historie fra andre sider av samfunnet som på ulik måte er berørt av ytre krav til økonomisk effektivisering. Velkommen til en forestilling som insisterer på at idealismen fortsatt lever, og på at scenen er en gyldig arena for diskusjon av samfunnsrelevante saker.

 

 

RULLETEKST
På scenen: Claudio Manuel Leiva Espinoza, Siri Forberg, Birgit Berg, Synnøve Haraldsen, Pia Maria Roll, Ida Gudbrandsen, Loan Thanh Ha Regi, konsept: Pia Maria Roll Koreografi: Ida Gudbrandsen/ Loan Thanh Ha Co-regi, dramaturg: Kai Johnsen Produsent: Catherine Haanes Scenografi: Kari Steihaug Video: Sabina Jacobsson Lys: Svein Inge Neergård Musikk/lyd: Jon Platou Selvig Konsulenter: Marius von der Fehr og Liv Mari Mortensen Assistenter scenograf: Ann-Cathrin Norvik Nilsen og Ingrid Nordahl Støttet av: Kulturrådet og Black Box teater Takk til: Fretex

Legg til ekstern kalender…