Klassikere for kids: Til fyret. Av Hildur Kristinsdottir (NO)

Virginia Woolf for kids? Åjadda! «Til fyret» er Hildur Kristinsdottir andre forestilling i prosjektet «Klassikere for kids», som setter seg fore å tilgjengeliggjøre klassisk litteratur for et ungt publikum.

Forestillingen passer godt for barn, ungdom og voksne fra ca. ti år
[Bilde]

«Til fyret» er en forestilling om håp, død og sorg. Om det å lengte etter det ukjente og fantastiske. Og om at vi mennesker, selv når vi er sammen, på en måte likevel alltid er alene – inni våre egne hoder.

I forestillingen møter vi familien Ramsay. Seks år gamle James, mor og far tilbringer det som skal bli deres siste sommer sammen. Mor vil at barn skal håpe og drømme, selv når hun vet at drømmen ikke kan gå i oppfyllelse. Far mener at også barn må forholde seg til livets realiteter. Det er meldt dårlig vær, så han vet at de ikke kan oppfylle James’ ønske om å reise ut til fyret, det vil være for farlig. Far sier stadig at det ikke blir fint vær. Mor mener det kan være at det faktisk blir fint likevel – bare de ønsker det sterkt nok.

Publikum får små hint av verden utenfor sommerhuset: første verdenskrig kommer, ti år passerer, det stormer, bomber faller, mor dør og James blir 16 år. Far bestemmer til slutt, mot James’ vilje, at de skal reise ut til fyret. James’ lengsel døde sammen med moren, men han tør ikke si nei til faren. Sammen reiser de i sorg ut på havet.

«Til fyret» er en poetisk forestilling i et fargesterkt og vakkert univers. Scenen er fylt med gress, et vakkert tre, skjelettet av et hus, såpebobler, vind, sjø og humlesurr. Forestillingen er basert på Virginia Woolfs roman med samme tittel, og er en del av teatertrilogien «Klassikere for Kids». Første del, basert på Goethes «Faust», ble vist på Teaterhuset Avant Garden i 2012.

 
 

KONSEPT, REGI OG SCENOGRAFI: Hildur Kristinsdottir TEKST: Eirik Willyson PRODUSENT: Mona Larsen PÅ SCENEN: Jimmie Jonasson, Josephine Kylén-Collins, Lars August Jørgensen og Hildur Kristinsdottir LYS: Norunn Standal KOMPONIST: Gyrid Nordal Kaldestad og Peter Baden REKVISITØR: Gøril Rostad SØM: Solveig Hopen FOTO: Kristinn Gudlaugsson OPPRINNELIG PLAKAT: Knut-Ole Mathisen CO-PRODUSERT AV: Black Box Teater STØTTET AV: Norsk kulturråd, Fond for lyd og bilde, Kunstløftet og Spenn.no

Legg til ekstern kalender…