«SKILLS – Thinking through Making, Telling by Hand»

«SKILLS – Thinking through Making, Telling by Hand»
19.08. – 13.09.2015

Med 13 ulike kunstnerskap stilles spørsmålet om hvilken rolle håndverkmessig ferdighet spiller i verden i dag.
[Bilde]

Håndverksbasert kunnskap er i ferd med å bli en mangelvare i verden i dag, samtidig er vi avhengig av den for å klare oss. Bak utstillingen «SKILLS – Thinking through Making, Telling by Hand» ligger en motstand mot et tankesett som preger vårt samfunn: Kroppsbasert kunnskap og håndverksferdighet blir ekskludert eller nedvurdert, og sett på som en motsetning til det tankemessige og intellektuelle. Utstillingen setter fokus på kunnskap og ferdighet innen kunsthåndverk og materialbasert kunst, og hvordan denne kunnskapen danner grunnlag for å fortelle oss noe meningsfullt.

Flere av de deltagende kunstnerne jobber eksplisitt med samfunnskritiske spørsmål: Den svenske tekstilkunstneren Britta Marakatt-Labba gir uttrykk for sine tanker rundt gruvevirksomhet og rydding av mark i Nord-Sverige i sine broderier, mens designeren Paulo Goldstein fra London kritiserer alvorlige feil i det økonomiske systemet med finurlige reparasjoner av ødelagte bruksobjekter. Hos andre av kunstnerne er det mer selve fordypningen i håndverkspraksisen som står i opposisjon til rådende tendenser i samfunnet for øvrig: Keramikeren Grethe Winther-Svendsen fra Svolvær jobber med store, utfordrende krukker i fransk porselen, mens glasskunstneren Vidar Koksvik fra Grue i Hedmark bruker restmateriale fra egen produksjon til sine organiske håndblåste flaskeformer. Utstillingsprosjektets overliggende tema er betydningen av håndverksmessig kunnskap i verden i dag, og hvordan denne kunnskapen fornyes i forhold til de utfordringene som samtiden byr på.

De deltagende kunstnerne er: Hedda Bjerkeli (No), Paulo Goldstein (GB), Tuva Gonsholt (No), Kaarina Kaikkonen (Fi), Vidar Koksvik (No), Britta Marakatt-Labba (Se), Solveig Ovanger (No), Kjell Rylander (Se), Kim Simonsson (Fi), Janna Syvänoja (Fi), Silje Figenschou Thoresen (No), Grethe Winther-Svendsen (No) og Annika Åkerfelt (Se).

Utstillingen turnerer til kunstsentre i Norge, Konsthallen i Luleå og Oulu Muesum of Art.
Kuratorer: Putte H. Dal, Torill Østby Haaland og Janne Juvi Rasmussen
Produsent: Nordnorsk kunstnersenter
Til utstillingen er det produsert en katalog med tekster av Dennis Dahlqvist, Marianne E. Lien og Torill Østby Haaland.
Prosjektet er støttet av Norsk Kulturråd, Nordisk Kulturfond, Norske Kunsthåndverkere og Letterstedtska Föreninger.

NB. Kunstsenteret har ikke formidling torsdag 27.08.

Legg til ekstern kalender…