Schönheitsabend - Av Florentina Holzinger og Vincent Riebeek (AT/NL)

En skjønnhetsaften med denne duoen kan fort by på uante ingredienser! I Florentina Holzinger og Vincent Riebeeks helt særegne scenespråk går det sjarmerende, det spektakulære, det grenseoverskridende, det sårbare og det hysterisk morsomme opp i en høyere enhet.

[Bilde]

I sin nye produksjon «Schönheitsabend» forsøker Florentina Holzinger og Vincent Riebeek å trenge inn under huden på (og inn i kostymene til) det tidlige 1900-tallets berømte dansepar, som Anita Berber & Sebastian Droste, og Vaslav Nijinsky & Bronislava Nijinska. Også dansen søkte mot det som i samtiden ble oppfattet som eksotisk (og erotisk) og annerledes, med en fascinasjon for det fjerne Østens, «orientens» mystikk og romantikk. Som når det berømte kompaniet Les Ballets Russes satte opp «Scheherazade», en forestilling inspirert av rammefortellingen i «Tusen og en natt».


Holzinger og Riebeek dykker inn i orientalismen, og ser nærmere på maktrelasjoner, kjønnsroller, voldsestetikk, og dens erotiske over- og undertoner. De lager forestillinger med et eksplisitt og direkte uttrykk, der publikum ofte kan oppleve spenningen mellom et ønske om å se mer, og en trang til å se bort. I ekte ballettradisjon er deres «skjønnhetsaften» delt inn i tre akter, oppkalt etter Anita Berber & Sebastian Drostes tekster: «Lastenes dans», «Skrekkens dans» og «Ekstasens dans».

Florentina Holzinger og Vincent Riebeek startet samarbeidet sitt på Skolen for ny danseutvikling i Amsterdam. Med den perfekte blandingen av sjarm, humor og provokasjon har den unge duoen vært yndlinger på den frie samtidsscenekunstens festivaler og scener de siste årene.

Under fjorårets Bastard-festival ga de oss «Sprit» og «Wellness», inspirert av åndelighets-, kroppsdyrkings-, og selvdyrkingsmanien i vår tid. Året før viste de «Kein applaus für scheisse», inspirert av 70-tallets kropps- og performancekunst-kanon, sett opp mot sin egen generasjons vilje til å gjøre hva som helst for å bli sett. Nå er de tilbake for å gi oss litt glamour i hverdagen.

Legg til ekstern kalender…