Stumfilmkonsert: Views of the Ottoman Empire

[Bilde]

Hvordan så Midtøsten ut for hundre år siden? Arabiske filmdager gjentar suksessen fra i fjor og setter opp en storslått stumfilmkonsert som presenterer nyrestaurerte filmer fra det osmanske rikets siste dager. Visningen, som er en kombinasjon av film, musikk og opplesning, gir en unik mulighet til å oppleve Midtøsten slik det var for over hundre år siden.

Imperiet som formet det moderne Midtøsten
Helt fra 1500-tallet til slutten av første verdenskrig var Midtøsten underlagt det osmanske riket, som hadde hovedsete i Istanbul. Dette er en periode som ofte glemmes i skolepensum om regionen, men imperiet har formet det moderne Midtøsten kanskje mer enn noe annet. Filmene i stumfilmkonserten viser dagligliv og bylandskap fra blant annet Gaza, Jerusalem, Damaskus, Bahdad, Kairo, Tripoli og Istanbul slik det så ut mellom 1900-1920, mot slutten av den osmanske perioden. Et sentralt mål med prosjektet er å nyansere bilde av Midtøsten som region og gå imot den rådende tesen om at det osmanske riket var et samfunn i full kollaps tiårene før første verdenskrig. Disse bildene viser det motsatte – levende multireligiøse og multietniske samfunn. Dette er et viktig budskap til de som sier at regionen alltid er og vil være preget av etniske konflikter og ekstremisme.

Live-musikk med lutt og klarinett
Samlingen, som er kuratert av filmhistoriker og anmelder for Variety Jay Weissberg, har aldri tidligere vært vist i Norge. Filmene er uten lyd, men vil bli akkompagnert av live musikk, dikt og reiseskildringer fra 1800-tallet. Filmene ble originalt spilt inn av europeiske reisende i regionen og er satt sammen av en gruppe filmhistorikere som har saumfart ulike arkiv i hele verden på jakt etter disse filmskattene.

Views of the Ottoman Empire har tidligere vært vist i London, Brussels og Bologna og andre store byer verden rundt. Filmene kommer blant annet fra samlingen til EYE Filmmuseum i Amsterdam. Elif Rongen-Kaynakçi, stumfilmkurator ved EYE, vil holde en introduksjon før stumfilmkonserten.

Arabiske Filmdager går av stabelen 14.- 17. April på Victoria kino, med 20 filmer fra 12 ulike land på programmet. Mer info om festivalen på arabiskefilmdager.no

Legg til ekstern kalender…