Den store frødagen

Besøk frølageret til NHM. Møt koordinator for Svalbard globale frøhvelv. Se ulike planters strategier for frøspredning. Foredrag og omvisninger.

Hvorfor lages frø? Hvordan spres frøene? Hvorfor tar vi vare på frø? Hvilke frø tar vi vare på? Hvordan oppbevarer vi dem?

Åsmund Asdal, koordinator for Svalbard globale frøhvelv, forteller om «Verdens største skattekiste» kl 13.00 og kl 15.00. I det internasjonale frøhvelvet ligger mange tusen varianter av viktige matplanter som bønner, hvete og ris. I alt finnes frø av mer enn 4000 plantearter i frøhvelvet. Disse frøsamlingene er kopier av frøprøver som ligger lagret i nasjonale, regionale og internasjonale genbanker rundt om i verden.

Kristina Bjureke, prosjektleder for den nasjonale frøbanken for truete norske ville plantearter, forteller om hvordan og hvorfor vi oppbevarer frø av ville arter kl 14.00 Den nasjonale frøbanken har sitt hjem her på Naturhistorisk museum. Arter utryddes i et stort tempo over hele kloden. Bare i Norge er nærmere 400 plantearter vurdert som truet. Gjennom internasjonale avtaler har Norge forpliktet seg til å ta vare på disse artene.
[Bilde]

Liv Aarvoll og Tor Mjaaland åpner døren til vårt frøkontor og viser og forklarer hvordan man renser og oppbevarer frø.

Omvisninger i Botanisk hage med tema frøspredning kl 13.00, 14.00 og 15.00
Frøaktiviteter for store og små.

Legg til ekstern kalender…