#jeg – fra selvportrett til selfie, fotoutstilling, Preus museum

Helt siden Robert Cornelius tok sitt første selvportrett i Philadelphia i 1839 har fotografiet vært et medium for å studere seg selv. Mellom dette bildet og selfiene som produseres i dag finner vi millioner av varianter, men samtidig gjenkjennelige typer.

Man har fotografert seg ved hjelp av speil, som skygge, i fotoboks, gjennom mange år for å vise hvordan man blir gammel og i forskjellige utkledinger. Det er forskjell på det analoge selvportrettet og den digitale selfie – kanskje mer når det gjelder mengde enn som form, selv om vidvinkel linser, mobilkameraer og selfiestenger har påvirket hvordan portrettene ser ut.

Ordet Selfie ble for første gang brukt i 2002. Elleve år etterpå, i 2013, ble det utropt av Oxford Dictionaries til årets nyord.

Utstillingen vil vise historien, men vil først og fremst være en spennende og interaktiv utstilling som både presenterer kjente fotografer og kunstnere, sammen med et utvalg kjente og ukjente Instagramfotografer. Kanskje får du se ditt eget bilde under emneknaggen #preusmuseumselfie?

Utstillingen er et samarbeid med Lin Prøitz og Kristoffer Eliassen, som gir ut e-boka «SELVBILDE – fra selvportrett til #selfie.»

Det internasjonale seminaret Self/Image/Public (1.-2. oktober) om fotografiske selvfremstillinger avsluttes med åpningen av utstillingen.

[Bilde]

Legg til ekstern kalender…