Classic Album Sundays med François Kevorkian presenterer STEELY DAN - Gaucho (MCA, 1980)

Få albumproduksjoner får audiofile hjerter til å logre så liflig og fredfullt som Steely Dan’s syvende studioutgivelse Gaucho (MCA, 1980). Denne torsdagen hører vi på plata i sin helhet på et 5.1 surroundlydanlegg som settes opp av Duet Audio og Midas Reference for anledningen, og får besøk av den legendariske dj’en og produsenten François Kevorkian som forteller historiene bak denne helt spesielle utgivelsen.

[Bilde]

KOMPROMISSLØS STUDIOPERFEKSJONISME
Gaucho markerte en distinkt stilendring fra de jazza, komplekse harmoniskiftene bandet var blitt så kjent for på de tidligere platene til en mer groovebasert og minimalistisk tilnærming.

Den stemningsfulle, knirkefrie softrocksounden ble imidlertid videreført. Det ikoniske jazzrockalbumet står igjen som selve symbolet på bandets studioperfeksjonisme, deres kompromissløse holdning til lydteknikk og hvordan opptakene skulle gjennomføres.

Krevende omstendigheter under innspillingsperioden, med en rekke tekniske, juridiske og personlige forviklinger, forsinket utgivelsen og var til slutt med på å velte samarbeidet mellom de to frontmennene i bandet, Walter Becker og Donald Fagen.

Gaucho ble det siste albumet Steely Dan ga ut på 20 år før de gledelig overraskende fant sammen igjen og slapp nytt materiale med Grammy-vinneren Two Against Nature (2000) og den glimrende Everything Must Go (2003).

5.1 SURROUNDLYD
Etter besøket fra Kevorkian i forbindelse med fjorårets såkalte kvadrofoniske 4.1-lytting av Miles DavisBitches Brew på Jazzscenen bestemte vi oss for å finne en ny, tilsvarende anledning så snart som overhode mulig.

Sammen med kabelprodusent Midas Reference og med god hjelp av vår trofaste godlydgarantist Duet Audio legger vi til rette for en helt spesiell lytteopplevelse gjennom et 5.1 surroundoppsett der albumet får behandlingen det fortjener gjennom fem høyttalerkilder + sub.

FRANÇOIS KEVORKIAN
…er kjent for sine detaljrike tekniske ridere og overlater i likhet med Steely Dan ingenting til tilfeldighetene for å oppnå den presisjonen som er nødvendig for at man skal kunne oppleve musikken på måten den er tiltenkt.

François K kom til NYC fra Sørvest-Frankrike på begynnelsen av 70-tallet for å studere trommer, men utmerket seg snart som en teknisk begavelse utenom det vanlige, som dj på klubber som Studio 54, The Loft og Paradise Garage, og senere som produsent eller tekniker for artister som Kraftwerk, King Crimson, Eurythmics, Pet Shop Boys, Yazoo, U2, The Cure, Diana Ross og Depeche Mode.

Klubbkvelden Body & Soul, drevet i samarbeid med Kevorkians kollegaer Joe Claussell og Danny Krivit, var med å definere dansemusikken gjennom hele 90- og 00-tallet, og hans ukentlige søndagsklubb Deep Space er fortsatt obligatorisk grunnundervisning om du er interessert i hva som beveger seg i New Yorks undergrunnsscene idag.

Lofthus Samvirkelag har nettopp overtatt driften av restauranten på Kunstnernes Hus og har installert et anlegg i verdensklasse som etterhvert blir Classic Album Sundays’ ”hjemmeanlegg” i forbindelse med våre faste, månedlige albumpresentasjoner fremover. Gaucho blir lytteklubbens første prøvesmak på Avantgarde Acoustics’ fabelaktige Trio-serie i den klassiske foajeen.

KJØREPLAN
Dørene er åpne på Kunstnernes Hus hele dagen
19.00 Vi spiller albumrelatert musikk
20.00 Eventstart: albumprat m/FK
20.30 Albumlytt: STEELY DAN – Gaucho
21.15 Q&A som inkluderer publikum
21.30 Vi spiller albumrelatert musikk

AUDIOMENY
Format: ISO image clone of the SACD converted to 24bit/88.2kHz digital file
DAC: RME Fireface UCX
Center speaker: 1 x Piega Classic 80.2
Front speakers: 2 x Piega Classic 60.2
Back speakers: 2 x Piega Classic 40.2
Subs: 4 x Avantgarde Acoustics Basshorns
Integrated amplifier for the basshorns: Gryphon Antileon
Monoblocks for each of the five Piega speakers: 5 x Auralic Merak
Interconnects: Midas Reference Flavia
Speaker cables: Midas Reference Silje
Power conditioner: Oyaide MTS-6e

Legg til ekstern kalender…