Yojimbo (1961)

Uten Akira Kurosawas Yojimbo hadde muligens folk flests inntrykk av badass-image på film vært annerledes i dag. Den ble nyinnspilt bare et år etter sin premiere som For en neve dollar av Sergio Leone, den første filmen i trilogien som avslutter med Den onde, den gode og den grusomme i 1966. Toshiro Mifune i Yojimbo er altså Clint Eastwoods japanske forfader i denne samuraifilmen, som omhandler en by splittet mellom to klaner som begge forsøker å få fingrene i den nyankomne samuraien – roninen – som deres respektive livvakt.

Kurosawa la grunnlaget for moderne actionsekvenser med filmen Syv samuraier i 1954. I Yojmbo er stilen mer stilistisk enn den er teknisk avansert. Filmens visualitet supplementerer «tough guy»- auraen til vår helt gjennom både kameraarbeidet og klippingen. Kurosawas «mystiske mann med få ord» var ikke en ny kreasjon; påvirkningen var ikke overraskende hentet fra fra USA og film noir. Det er likevel ingen tvil om at Mifunes tolkning og erketypiske eksempel på den «kule» skikkelsen på sett og vis har resultert i rolletolkninger som Ryan Goslings figur i Drive.

English: A masterless samurai bodyguard – a ronin – enters a divided city between two gangs who both aim to get their new visitor on their side to fight their opposing rival.

Fakta
Regissør: Akira Kurosawa
Årstall: 1961
Land: Japan
Format: DVD
Tekst: Engelsk
Lengde: 110 min

Skrevet av: Tommy Larsson

Legg til ekstern kalender…