Dans for voksne: Jeph Jerman & Tim Barnes + Håvard Skaset

*Hei folkens! Her er tre giganter til dere, med vennlig hilsen Dans for voksne!

To av dem kommer fra statene. De heter Jeph Jerman og Tim Barnes. De spiller på funnede objekter, kanskje perkusjon, og sikkert elektronikk.

En av dem kommer fra den andre sida av gata. Han heter Håvard Skaset, og vi veit ikke hva han har tenkt å spille på ennå. Det er litt av poenget.*

Jerman og Barnes kommer rett fra John Chantlers Festival for other music i Stockholm. De har gitt ut ei plate sammen som kanskje kan fungere som pekepinn for konserten: Lyd uten musikalske veiskilt. Sentrumsløs, kanskje drømmeaktig eller meditiativ, og samtidig tydelig.

Begge har starta som trommiser. Men det blir kanskje ikke spesielt mye tromming på Deichman denne dagen. Heller noen objekter og litt elektronikk. Det har slått oss før at perkusjonister, gjerne gode sådanne, ofte ser ut til å trekkes mot nye, kanskje selvlagde instrumenter – eller bare nye ting å slå på. Bare tenk på Will Guthrie eller Paul Lytton. Hvordan kan det ha seg, tro? Kanskje er det slik at når man lærer seg til å sette sammen musikk med de egentlig veldig begrensede mulighetene et trommesett gir, så ser man andre muligheter enn folk som henger seg opp i det melodiske? Vi bare spekulerer…

*

Jeph Jerman har eksperimentert med lyd i over tredve år.

My recorded work over the past 35-odd years can be viewed as the residue of a life spent learning to listen, and offering chances for others to do the same. Toward that end I have: played music both composed and improvised in a variety of settings alone and with others, spent much time wandering in the desert making recordings of the natural world and it’s interaction with human structures, composed “large scale” works to be played by ensembles utilizing natural objects (stones, feathers, shells) or cooking pot lids, and constructed crude sound-making devices which play on their own. Most recently I have been working with sounds derived from mistakes or malfunctions, focusing on the discarded/unwanted/unused bits of past work.

Han spiller på ting han har funnet. I et intervju med Aram Yardumian, forklarer han bruken av funnede gjenstander i musikken med en interesse for wabi-sabi, en japansk filosofi som blant annet knytter skjønnhet til forgjengelighet og ufullkommenhet. Kongler, tørre blader og dyrebein tar veien inn i innspillingene hans rett og slett fordi han liker dem for hva de er og hvordan de lyder.

Tim Barnes har ikke prata så fælt om spillinga si, i hvert fall ikke på trykk. Han har hatt en fot i New Yorks avant-jazz-miljø og samtidig deltatt i litt streitere indie-rock-prosjekter. Han kuraterer Quakebasket Records, og har gitt ut musikk av Henry Flynt, Angus MacLise, Nick Hennies og mange andre, og har enten tilhørt eller spilt med Text of Light, Sonic Youth, Wilco, Jim O’Rourke, Silver Jews, Stereolab, Matmos, Tetuzi Akiyama, SunnO))) og mange, mange fler. Det går sikkert an å finne likheter mellom disse gruppene, men ingen som setter Barnes i bås. Kanskje bortsett fra at han er blitt kjent for en melodisk måte å bruke trommer på.

*

Håvard Skaset lager vi en egen solo-serie med selv om vi ikke har råd. Ikke bare fordi han er så jævlabra på gitar: Han er en rev til å stadig utfordre seg sjøl musikalsk, og hadde vi laga en egen serie med ham, så hadde han fått vist fram det talentet der litt ordentlig.

Han er altså en av landets mest bredspektrede, men også mest turnerende og hardtarbeidende musikere, særlig med bandet Moe, som har spesialisert seg på å gi folk en slags kantete etter-rocken-opplevelser. Da er han mest i Europa og Fjerne Østen, gjerne sammen med Birushanah og Observatory, band du burde sjekke ut! I det Fjerne Vesten, altså stort sett California, handler det også om Oslo/Bay Mirror trio. Mindre spastisk, kan man trygt kalle det. Av folk han har spilt med, kan vi liste opp mange: Ava Mendoza, Fred Frith og Ikue Mori er blant dem. Og Årabrot.

Men nå dreier det seg om det han gjør solo. Vi veit ikke hva det vil bli. Men det blir altså mer, trolig 4. mars. Da spiller også Hankil Ryu og Lo Wie (S-Korea). Den datoen er foreløpig ikke helt i boks.

Legg til ekstern kalender…