JAN KLEIN - collagemalerier

Jan Klein bejubler det urbane, storbyens kaos og reklamens intensitet. Han har et godt estetisk blikk, med sans for vågal og leken fargebruk, balansert komposisjon og popkulturelle motivvalg. Han er spesielt inspirert av New York, men også film og musikkk, særlig fra sin ungdomstid.  Hvert motiv er svært gjennomarbeidet, og man kan nærmest gå på skattejakt i utallige utklipp, plakater, objekter, etiketter, pengesedler, LP-plater, klistremerker etc i tillegg til tusj, maling og skriblerier. Et Klein-maleri er aldri kjedelig.

Kunstneren ble født i 1951 og hadde en broket karrierevei som suksessrik kunstner. Han har hele livet ønsket å bli kunstner, men ble i ungdomsårene på 60-tallet fanget i en ond sirkel av eskalerende rusmisbruk. Han giftet seg dog med Ninni og fikk sitt første barn allerede som 18-åring og kom inn på kunststudiene, men rusmisbruket tiltok og han ble kastet ut. Etter dette fikk han hjelp til å komme seg ut av rusproblemene, og i 1988 startet han selv opp to behandlingshjem for rusmisbrukere, som han etter å ha drevet de i 25 år, lot noen andre overta driften av. Under denne tiden har han alltid malt og skapt sine kunstverk, men det var først i 2009, da han flyttet til sin flotte leilighet på Islands brygge i København at kunstnerkarrieren virkelig skjøt fart. Nå stiller han ut over hele Danmark, New York, Berlin, Riga og Oslo for å nevne noe. Han er fremdeles lykkelig gift med sin kone Ninni; – de fikk fem barn, og besteforeldre er de også blitt.
Når jeg ser på Jan Klein sine collagemalerier, liker jeg å ha denne historien som bakteppe; verkene er visuelt flotte, men forteller også mye om hvor sammensatt livet er, at alle små detaljer er med på å skape det store bildet, at man må stå på, være positiv og våge – det gir egenverdi. Ikke alle kan være kunstnere, men det å henge et litt «crazy» verk av Jan Klein på veggen er en deilig følelse!

Legg til ekstern kalender…