A Farewell to Arms

Ensemble Solis ønsker varmt velkommen til konsert med noe av det vakreste som er skrevet for kor og solo cello på programmet.

I A Farewell to Arms (Richard Rodney Bennett) sammenstilles to beslektede dikt fra 15- og 16-hundretallets England, rundt temaet om den gamle soldaten som minnes tidligere kriger, og hans nåværende rolle i fredelig pensjonstid. I Bennetts komposisjon framstilles cello-soloen som den sentrale karakteren til den solide gamle soldaten som ser tilbake over fordums kamper, og reflekterer over tidens gang, og den militære herlighetens forgjengelighet, ungdom og livet selv. Å komponere for solo-instrument appellerte alltid til Bennett, og i Farewell to Arms integrerte han en veltalende, romantisk cello-stemme.

Verket Svyatis (John Tavener) oppbygning beskrives som en reise til livet etter døden. Solo-celloen representerer presten eller ikonet av Kristus, med melodilinjer som blir spilt i en stil som minner om østlig ortodoks sang. Cellopassasjer alternerer med korseksjoner hvor stemmen, over en konstant underjordisk bordun i bassene, synger linjer fra Trisagion fra den ortodokse liturgien: “O Hellig Gud, hellig og sterk, hellig og udødelig, ha barmhjertighet med oss.” Selv om denne teksten er en del av nesten alle russisk-ortodokse tjenester, refererer partituret til en spesielt gripende handling: De sørgendes sang etter at de kysser avdødes kropp, og når de tenner lys og følger kisten ut av kapellet. Trisagion-teksten gjentas tre ganger, og gir verket en treenig form.

Sammen med bl.a. Samuel Barbers tre frodige og ømme madrigaler i Reincarnations (1937-1940) og den stillferdige To be sung on the water (1968) ønsker vi å ta publikum med på en personlig og gripende reise gjennom et indre landskap av håp, kjærlighet, tap og ungdommens forgjengelighet.

Katrine Pedersen, cello
Ida Cecilie Holm, dirigent

Majorstuen kirke (Kirkeveien 84, Oslo)

Legg til ekstern kalender…