Det Kritiske Rom på Film fra Sør: Redaktøransvar på internett

Snurr film, kjør debatt! Siden 2003 har vi gravd dypere i samfunnsaktuelle spørsmål knyttet til Asia, Afrika og Latin-Amerika gjennom Det Kritiske Rom, vårt faste og svært populære program for filmvisning og samfunnsdebatt. Vi setter engasjerende, hardtslående og lærerik film på plakaten, fulgt av diskusjoner med filmskapere og eksperter.

I år inviterer vi til diskusjon om det etiske, moralske og juridiske ansvaret internettgigantene har – og eventuelt burde ha – for vår tids debattklima med utgangspunkt i dokumentarfilmen «The Cleaners».

OM FILMEN
Hvem har redaktøransvar for internett – i praksis? The Cleaners følger fem såkalte content moderators fra Filippinene, som hver dag sveiper gjennom tusenvis av bilder og videoer lagt ut på Facebook, Twitter og YouTube. Mens de tre nettgigantene har endret måten vi tilegner oss informasjon på, overlater de ansvar for sensur og ytringsfrihet til ufaglærte «renholdsarbeidere» som jobber under tidspress. Med eksempler fra debatter om Trump i USA, Erdogan i Tyrkia og folkemordet i Myanmar fokuserer filmen på konsekvensen av nettselskapenes enorme makt over nettet.

SAMTALE ETTER FILMEN: Etter visningen av The Cleaners inviterer vi til diskusjon om det etiske, moralske og juridiske ansvaret internettgigantene har – og eventuelt burde ha – for vår tids debattklima. Til samtalen kommer forskningsleder for gruppa Politikk, Demokrati og Sivilsamfunn ved Institutt for samfunnsforskning, Kari Steen-Johnsen, og forsker, IT-gründer og lektor i informatikk på UiO, Gisle Hannermyr. Samtalen ledes av Elisabeth Eide, leder for JMIC-Journalism and Media International Center på OsloMet.

Samarbeidspartner: JMIC-Journalism and Media International Center på OsloMet og Norsk PEN

Andre arrangementer i Det Kritiske Rom kan du lese om her: bit.ly/2J0m7T1

OM FILM FRA SØR
Film fra Sør arrangeres for 28. gang 8.- 18. november. Festivalen viser 80 filmer fra Asia, Afrika og Latin-Amerika fordelt på 260 visninger. Billetter til utvalgte visninger er i salg fra 16.oktober. Fullt festivalprogram og billetter til hele festivalen slippes 26. oktober.

Årets Film fra Sør-kinoer er Nordisk Film kino Vika og Klingenberg, Cinemateket i Oslo og Vega Scene.

Følg årets festivalevent her: bit.ly/2QqP50P

Legg til ekstern kalender…