Martin Tranmæl og kampen mot «den brune pest» - Foredrag ved Mímir Kristjánsson

Året er 1930. Norge er herjet av massearbeidsløshet og økonomisk krise. Arbeidsløse og fattige bønder seg til høyreradikale bevegelser. På det meste teller det sterkt nasjonalistiske Fedrelandslaget 100.000 medlemmer i Norge.

Tre år seinere er Fedrelandslaget nærmest gått i oppløsning. I stortingsvalget i 1933 blir Vidkun Quislings Nasjonal Samling en fiasko med bare 2,2 prosent av stemmene. Samme år som Hitler kommer til makta i Tyskland blir Arbeiderpartiet valgvinner i Norge med 40.8 prosent av stemmene i ryggen.

Hva var det som gjorde at vi lykkes i å stoppe «den brune pest» i Norge når den vant fram i så mange andre land? Hvorfor ble det arbeiderbevegelsen, og ikke de høyreradikale, som kom seirende ut av de harde 1930-årene her hjemme?

Forfatter og Rødt-politiker Mímir Kristjánsson arbeider i disse dager med en ny bok om Arbeiderpartiets sterke mann før krigen, malersvennen Martin Tranmæl. Med Tranmæl i hovedrollen lykkes Arbeiderpartiet i å knuse fascismen som folkebevegelse i Norge. I en tid hvor høyreradikale igjen fosser fram og arbeiderbevegelsen er i full oppløsning vil Kristjánsson børste støvet av Tranmæls suksessoppskrift fra de harde 1930-årene. Torsdag 3. oktober kommer han til Arbeidernes Antikvariat for å holde foredrag om temaet.

Arrangementet er åpent og gratis, men med begrensa plasser. Butikken er åpen både før og etter foredraget.

📚 http://arbant.no

Legg til ekstern kalender…