Martin Tranmæl og kampen mot «den brune pest» - Foredrag ved Mímir Kristjánsson

[Bilde]

Året er 1930. Norge er herjet av massearbeidsløshet og økonomisk krise. Arbeidsløse og fattige bønder seg til høyreradikale bevegelser. På det meste teller det sterkt nasjonalistiske Fedrelandslaget 100.000 medlemmer i Norge.

Tre år seinere er Fedrelandslaget nærmest gått i oppløsning. I stortingsvalget i 1933 blir Vidkun Quislings Nasjonal Samling en fiasko med bare 2,2 prosent av stemmene. Samme år som Hitler kommer til makta i Tyskland blir Arbeiderpartiet valgvinner i Norge med 40.8 prosent av stemmene i ryggen.

Hva var det som gjorde at vi lykkes i å stoppe «den brune pest» i Norge når den vant fram i så mange andre land? Hvorfor ble det arbeiderbevegelsen, og ikke de høyreradikale, som kom seirende ut av de harde 1930-årene her hjemme?

Forfatter og Rødt-politiker Mímir Kristjánsson arbeider i disse dager med en ny bok om Arbeiderpartiets sterke mann før krigen, malersvennen Martin Tranmæl. Med Tranmæl i hovedrollen lykkes Arbeiderpartiet i å knuse fascismen som folkebevegelse i Norge. I en tid hvor høyreradikale igjen fosser fram og arbeiderbevegelsen er i full oppløsning vil Kristjánsson børste støvet av Tranmæls suksessoppskrift fra de harde 1930-årene. Torsdag 3. oktober kommer han til Arbeidernes Antikvariat for å holde foredrag om temaet.

Arrangementet er åpent og gratis, men med begrensa plasser. Butikken er åpen både før og etter foredraget.

📚 http://arbant.no

Legg til ekstern kalender…