Bjørn Fongaard 100 år | nyMusikk

I år ville Bjørn Fongaard, kjent for sitt arbeid med mikrotonale systemer og sin spesiallagde mikrointervallgitar, fylt 100 år. nyMusikk markerer jubileet med en konsertkveld med cellist Zoë Martlew, gitarist og musikkforsker Anders Førisdal og teknisk maestro Cato Langnes (Notam).

Bjørn Fongaard

PROGRAM
Kveldens konsert består av to verk for cello og teip, og tre elektroniske verk:

ZOË MARTLEW & CATO LANGNES
«Concerto for cello and tape op. 131, number 19» (1976) – (UP)
«Concerto for cello and tape op. 131, number 20» (1976) – (NP)

Det finnes en serie av ”concertos” av Fongaard skrevet for teip og soloinstrument. Blant disse er to verk for cello og teip fra 1976 som aldri tidligere har blitt oppført. Tapedelen ble hentet fra Nasjonalbiblioteket og inneholder Fongaards signaturlyd: manipulasjoner av mikrotonal gitar. Disse har blitt restaurert av Cato Langnes fra NOTAM, mens den britiske cellisten Zoë Martlew har bearbeidet cello-delen av verkene.

Number 20 ble fremført for første gang 31. januar 2019 på Dark Days Music Festival i Reykjavik på Island. Number 19får verdenspremiere denne kvelden på nyMusikk.

ANDERS FØRISDAL
«Kosmosyntese op. 40 nr 1 + 4» (1964) for elektroniske lyder
«Novasjoner op. 62» (1967)
«Sinfonia Microtonalis op. 70 nr 1» (1970)

Tidlig i 60-årene skrev Bjørn Fongaard en rekke verk for lydbånd som han aldri fikk anledning til å realisere. «Kosmosyntese op. 40» (1964) er et av disse. Gjennom fire satser utforsker Fongaard forholdet mellom struktur og frihet i det elektroniske materialet.

Grunnet vanskelighetene med realisere elektroniske verk i Norge på begynnelsen av 60-tallet vendte Fongaard seg mot sitt eget instrument, den elektriske gitaren. Fongaard utforsket elgitaren gjennom et banebrytende arbeid med hittil ukjente klanger og spilleteknikker – han brukte fiolinbue, metallstenger, svamper og mye annet for å etterligne elektroniske klanger. Dette resulterte i en lang rekke særegne verk for lydbånd med elgitaren som lydkilde, blant disse «Novasjoner op. 62» og «Sinfonia Microtonalis op. 79 nr. 1».

Zoë Martlew

BJØRN FONGAARD (1919-1980) var komponist, musiker og gitarpedagog, og inntar en helt spesiell plass i norsk musikkliv. Han var en innovatør innenfor mikrotonale systemer og er mest kjent for sin spesiallagde mikrointervallgitar.

Komposisjonene og komposisjonsteknikkene hans hadde vanskelig for å vinne forståelse da han levde, men i de senere årene har musikken fått stadig større oppmerksomhet. For eksempel har senere komponister benyttet Fongaards mikrotonale teknikker i forbindelse med bruk av ulike folkemusikalske intervaller som faller utenfor den tonale skalaen.

Legg til ekstern kalender…