Stumfilmkonsert: Die Stadt Ohne Juden (1924) med BIT20 Ensemble

Peer Gynt-salen, Grieghallen
Søndag 21. november
Konsertstart: 19:00 (dørene åpner 18:00)

Kjøp billetter her: https://www.ticketmaster.no/event/die-stadt-ohne-juden-billetter/677271

BIFF og BIT20 Ensemble samarbeider om en helt unik stumfilmkonsert: DIE STADT OHNE JUDEN fra 1924 med musikk komponert av Olga Neuwirth.

Det blir to korte introduksjoner fra scenen før filmen:

Per Kristian Sebak
Per Kristian Sebak er historiker og avdelingsdirektør for Bergens Sjøfartsmuseum i Museum Vest. Sebak har skrevet boken «Vi blir neppe nogensinne mange her – jøder i Bergen 1851-1945» (2008) og er en dyktig historiker. Han vil fortelle litt om den historiske konteksten fra et bergensk perspektiv.

Dániel Péter Biró & Karen Werner
Dániel Péter Biró er komposisjonsprofessor i Griegakademiet og er nestleder i det nyopprettede Det jødiske samfunn her i Bergen. Sammen med lydkunstner Karen Werner skal de fortelle om konteksten for både stumfilmen og Olga Neuwirths innovative og tankevekkende musikk. Som kunstner har Werner selv behandlet spørsmål knyttet til musikk, lyd og Holocaust, blant annet gjennom installasjonsserien «Haus» gjort i samarbeid med Tonspur Kunstverein Wien. Biró leder forskningsprosjektet «Sounding philosophy» og avhandlingen hans var en sammenlignende studie av tidlig notasjonspraksis i den jødiske Toraen.

Om filmen
Die Stadt Ohne Juden er fra 1924 og regnes som et særdeles viktig verk i Østerrikes filmhistorie. Handlingen er fortsatt aktuell: Et land får en ny kansler som er sterkt antisemitt og han erklærer jødene for uønsket. Etter hvert merker landet konsekvensene av mangelen på kultur, mangfold og på samfunnsøkonomien.

Filmen er basert på en bok skrevet av den profilerte forfatteren Hugo Bettauer. Han ble beskyldt av nazistene for å være en “rød poet” og en som “korrumperer ungdommen”. Filmatiseringens suksess førte trolig til hans død: Skutt og drept i Wien av en nazist.

I tillegg til handlingen har også filmens bruk av den tyske ekspresjonismen ført til en viktig status i filmhistorien. En slik blanding mellom kunstneriske og politiske elementer gjør Olga Neuwirths musikk til en helt spesiell opplevelse. Komponisten er fra Østerrike og er selv jødisk, kjent for å bruke teknikker som krever en del av musikerne.

BIT20 Ensemble er vanligvis å se på Festspillene og Borealis, men det Spellemannprisvinnende ensemblet hører naturlig hjemme på BIFF i det som blir en helt spesiell filmopplevelse.

Legg til ekstern kalender…