Boklansering: Carl Jeppesen - En politisk biografi av Tallak Moland

[Bilde]

Vi inviterer til lansering av historiker Tallak Molands biografi om Carl Jeppesen hos Arbeidernes Antikvariat torsdag 15. september kl 19:00.

• Gro Røde, formidlingsansvarlig ved Arbeidermuseet, leder boklanseringen.
• Allsang av Gryr i Norden (tekst av Jeppesen), ledet av Trond Ydersbond på gitar.
• Forfatter Tallak Moland holder foredrag.

I fortellingen om arbeiderbevegelsens fremvekst har Carl Jeppesen stått i utkanten, slik han gjør på fotografiet fra fyrstikkarbeiderstreiken i 1889. I virkeligheten var han en sentral aktør, først som sosialistisk agitator, deretter som leder for flere streiker i Kristiania og som formann i det nystiftede Arbeiderpartiet.

Den danskfødte sigarmakeren gjorde en klassereise etter at han kom til Kristiania sammen med sin Hulda. De revolusjonære i partiet mislikte hans borgerlige vaner og manglende støtte i avholdssaken. Han var en mangfoldig og omstridt politiker.

Da som nå, var det maktkamper innen den politiske arbeiderbevegelsen. Etter århundreskiftet stod maktkampen mellom sosialdemokratene og de revolusjonære, ledet av Martin Tranmæl. Et hovedpunkt i boka er Arbeiderpartiets landsmøte i 1918, da de revolusjonære overtok makten i partiet, mens Jeppesen og hans meningsfeller ble taperne. Men på lang sikt var det den sosialdemokratiske linjen som seiret.

Det blir selvsagt anledning til å kjøpe et signert eksemplar av boka. Vil du heller ha den i posten, kan du bestille den her.

Legg til ekstern kalender…