Veps - teater på Salt

Hva hvis politiet ikke kan beskytte deg? Hvis livet ditt er truet, men ingen kan gjøre noe? Hvis en fremmed kan bryte seg inn og stjele livet ditt, helt straffefritt? Hva gjør du for å holde deg trygg?

Når en fremmed kommer brasende inn døra i kollektivet hos Marie, tror hun først han har gått feil. Helt til det viser seg at han vet nøyaktig hva han gjør. Men hvis det ikke er noen vitner, og ingen bevis – hvordan kan hun være sikker på at den fremmede aldri kommer tilbake?

VEPS (Extremities) av William Mastrosimone er et intenst og hardtslående thriller-drama, sentrert rundt et voldtektsforsøk. Det kontroversielle stykket ble opprinnelig satt opp Off-Broadway i 1982, med Susan Sarandon i hovedrollen. Det ble da spilt 325 ganger. 40 år senere er stykket dessverre fortsatt aktuelt.

  • Mellom mai og august 2021 ble 17 kvinner forfulgt og overfalt forskjellige steder i Oslo. De ble utsatt for kroppskrenkelse og seksuelle overgrep, inkludert voldtektsforsøk. Tre av anmeldelsene gjaldt voldtekt.
  • Den 5. oktober 2022, rundt 22.20, ble en kvinne overfalt og voldtatt i nærheten av Oslo Børs. Bare dager i forveien ble en kvinne knivstukket og forsøkt voldtatt i sitt hjem i Bergen.
  • Ifølge Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress er 1 av 10 kvinner og 1 av 100 menn blitt utsatt for voldtekt. De fleste velger ikke å anmelde. Av de sakene som blir anmeldt, blir 80 prosent henlagt, ifølge Riksadvokaten.
  • Hvert år anmeldes mellom 70 og 100 overfallsvoldtekter i Norge. Av de 73 overfallsvoldtektene som ble anmeldt i 2019, var det kun registrert en mistenkt i 23 av tilfellene (okt 2020).

Grünerløkka Geriljateater er et nyoppstartet teaterkollektiv, som brenner for å sette hardtarbeidende frilansskuespillere på scenen, for å spille moderne, samfunnsaktuell dramatikk. VEPS er kollektivets første forestilling.

Skuespillere: Sunniva Lind Høverstad, Tommy Karlsen Sandum, June Brochs Kristiansen, Vilde Stokke.
Regi: Grünerløkka Geriljateater.
Regikonsulent: Peder Hamdahl Næss.
Lysdesign: Olav Nordhagen.
Scenografi: Alice Vanini Tomola.

Premiere fredag 18.11.22, kl. 18.00.
Ekstra forestillinger:
Søndag 20.11.22, kl. 18.00
Onsdag 30.11.22, kl. 18.00

Aldersgrense: 16 år
Det advares om sterke scener.

Støtte Grünerløkka Geriljateater?

Legg til ekstern kalender…