Hammersborg palimpsest

En palimpsest er fra gammelt av et manuskript hvor skriften hviskes ut slik at arket kan brukes på nytt. Prosessen gjentas gjerne flere ganger. På samme måte består byen av lag på lag med historie, hvor branner og byplanleggere med jevne mellomrom gir byen en ny start.

Få steder i Oslo minner mer om en palimpsest enn Hammersborg. Hele kvartaler har flere ganger blitt revet ned og bygget opp på nytt, og utløst intense debatter rundt byens framtid. Området lå først landlig til utenfor byen da Christianias første kirke ble bygget. Christkirken var eid av militæret, og ble kalt derfor kalt «Krigs kirke» på folkemunne. Hammersborg vokste så til en forstad med små trehus og krokete, smale gater. Siden har området huset flere viktige statlige og militære institusjoner. Lydinstallasjonen tar tak i hendelser fra stedets fire hundre år lange historie, og viser særlig kriger og religionens innflytelse på innbyggerne.

LANSERING

Prosjektet lanseres 31. august klokka 13 på Margaretakyrkan. Det blir en kort introduksjon av Bård Frydenlund og enkel servering før publikum hjelpes i gang. NB! Lydvandringen krever at publikum selv har med en smarttelefon og et par ørepropper / øreklokker.

Bård Frydenlund er historiker, forsker og direktør for Eidsvoll 1814. Han har spesialisert seg på norsk historie i perioden 1624 til 1840, og han har skrevet flere bøker blant annet om 1700-tallets eliter i Christiania og Norges rolle i europeiske konflikter.

Verket er videre tilgjengelig via appen Echoes fram til 1. oktober innenfor den daglige åpningstiden til Krist Kirkegård, fra 09.00 til 15.30.

[Bilde]

MEDVIRKENDE

Tekst og regi: Rudolf Terland Bjørnerem
Komposisjon og lydproduksjon: Ernst van der Loo
Stemmer: Desiree Bøgh Vaksdal, Jacob Jensen, Khalid Mahamoud, Sindre Hansen og Peter Kolbjørnsen.
Illustrasjon: Arne Borgan

Prosjektet er støttet av Oslo kommune, NOTAM og Kulturrådet og er del av markeringen av byjubileet Oslo 2024.

Ernst van der Loo er en nederlandsk elektroakustisk komponist, utøver, lyddesigner og tekniker bosatt i Oslo-området. Han har en bachelor i elektroakustisk komposisjon og utøvingfra Institute of Sonology i Haag og en mastergrad i elektroakustisk komposisjon ved Norges Musikkhøgskole. Som lydtekniker har han arbeidet internasjonalt og laget lyddesign og komposisjoner særlig for moderne danseforestillinger. Ved siden av dette er han komponist og utøver av elektroakustisk musikk. Han er spesialisert i kringlydkomposisjon, men opptrer/improviserer også live med analoge, modulære synthesizere.

Rudolf Terland Bjørnerem er dramatiker, regissør, gitarist og musikkviter. Han har bachelorgrad i klassisk utøvende gitar og mastergrad i anvendt musikkteori fra Norges Musikkhøgskole. Han fullførte i tillegg en mastergrad i teater med fordypning regi på Kunsthøgskolen i Oslo våren 2019. Han interesserer seg for improvisasjon, performance, åpen form, musikkens potensiale i scenekunsten og kunstens politiske muligheter.

Legg til ekstern kalender…