Åpen Villa Stenersen hver første søndag i måneden

Nå bygges det ny statsministerbolig – kom og opplev den gamle!

Kunne dagens statsminister bodd i Villa Stenersen? Vi viser frem villaen som Rolf Stenersen donerte til Staten i 1971 for at den skulle bli brukt som statsministerbolig. Oddvar Nordli bodde her da han var landets leder, men ellers har ingen av Norges statsministere bodd i huset. Har Korsmos internasjonalt påvirkede funksjonalistiske formspråk vært for lite folkelig for Norges ledere?

Odvar Nordli kan i dag fortelle at ”Villa Stenersen var en fantastisk bolig, og vi har gode minner derfra selv om det rant i hodet på oss”. Villaen som huset vår daværende statsminister var langt fra oppusset – både lekkasjer og varmeanlegget var det store problemer med. Like vel var det ikke derfor han og hans kone flyttet før perioden som statsminister var over. Daværende statsråd og sjef for Handels- og skipsfartsdepartementet Hallvard Bakke bodde i en liten leilighet i 11. etasje med kone og to barn. Dette syntes Nordli var ille, at to voksne personer skulle ha en 600 kvadratmeter stod villa, mens en barnefamilie skulle bo i en liten leilighet, derfor foreslo han like godt at de byttet. Og slik ble det.

Nå kan publikum selv oppleve villaen og dens rike historie hele året. Hver første søndag i måneden gir kunnskapsrike guider omvisning i den eneste norske funksjonalistiske enebolig fra 1930-tallet som er åpen for publikum. Det blir anledning til å se fotografier av husets opprinnelige interiører, originale Korsmo-tegnede møbler, samt en utstilling om Arne Korsmo og den funksjonalistiske villa.

Villaen som er tegnet av arkitekt Arne Korsmo for kunstsamleren og finansmannen Rolf Stenersen, er i dag et inspirerende møtested for arkitektur, design og kultur og administreres av Norsk Form.

Stue og bibliotek er fargerestaurert slik at rommenes opprinnelige karakter kan oppleves. Fargesettingen nyanserer den generelle oppfatningen om at funksjonalismen var hvit; i Villa Stenersen er det blant annet benyttet sandstenfarger og blått. Statsbygg er ansvarlig for arbeidet som er utført på bakgrunn av konservator Jon Brænnes fargeundersøkelser. Glassbyggestensfasaden, som er restaurert med kopier av de gamle glassbyggestenene, er produsert på Hadeland glassverk.

Villa Stenersen har også gleden av å vise betydelige verk innen norsk og internasjonal fotokunst. Disse er sjenerøst utlånt fra kunstsamlingen til Sten Stenersen jr., blant annet av kunstnerne Mikkel McAlinden, Mette Tronvoll og Steinar Jakobsen.

Fakta:
Villa Stenersen holder søndagsåpent hele året fra og med 4. februar 2007
Omvisning klokken 12:00,13:00,14:00 og 15:00
Åpent 12:00 til 16:00
Billettpris kr. 50,- / 25,-
Adresse: Tuengen allé 10c, 0374 OSLO
nb! Det er ikke parkeringsmuligheter på eiendommen. Besøkende oppfordres til å benytte offentlig transport: T-bane til Borgen eller Vinderen. Det er også mulig å parkere ved bydelsenteret på Vinderen.
Mer informasjon og kart: www.villastenersen.no
eller kontakt prosjektleder Ida Strøm-Larsen [email protected]/90022431

Velkommen!

Legg til ekstern kalender…