Diapasion Gjestespill av og med Fátima Miranda, Spania

DIAPASION av og med den spanske sangerinnen Fátima Miranda er en unik opplevelse. Forestillingen er en solokonsert og et multimediashow på samme gang, bygget rundt Mirandas fantastiske stemme. Med en blanding av østlige og vestlige stemmeteknikker bruker Miranda stemmen som et instrument, synger over fire oktaver med flertonale lyder og fascinerende pusterytmer som synes å gå bortenfor grensene for det mulige.

Alle ting leder til det ene og samme: Å komme og gå. De som lytter til Fátima Mirandas DIAPASION sier det er som å reise til Afrika, til Japan, til India, til havet, til skogen, til et tempel, til et marked – og til et elektronisk musikkstudio. Uttrykkene i DIAPASION går fra det glassklart engleaktige til de villeste skrik og opphever grensene mellom sang, poesi, teater, komposisjon og improvisasjon.

Fátima Miranda studerte kunsthistorie med spesialisering i morderne kunst og skrev bøker om emnet før hun begynte sin sangutdanning. Hun grunnla i 1979 en improvisasjonsgruppe som utelukkende framførte “lydpoesi”, og viet seg så til å utforske stemmens muligheter. Hun studerte japansk, mongolsk, indisk og europeisk sang og begynte på 90-tallet å lage konsert-fortestillinger for én stemme, hvor hun kombinerte alle disse teknikkene til sitt eget særegne uttrykk. Komponist og musikkviter Llorenc Barber sier om Fátima Mirandas sang: “Den er verken trøst eller oppvisning, men snarere en vandring blant gåter, en måte å tenke i lyder på som krysser grenser og hjelper oss bort fra dragningen mot alt som er sikkert og trygt.”

DIAPASION er blitt utviklet over tid fra 1992 til 2007.

Idé, komposisjon og sang: Fátima Miranda. Videorealisering: Luis Emaldi. Lyd: Faustino Rosón. Lys: José Manuel Guerra. Kostyme: En Escena. Multitrack editing: Andrés Vázquez. Foto: Patrick Beaumlin/Mike Minehan.

Forestillingen varer i ca. 1 time og 20 minutter, uten pause.

Presenteres i samarbeid med Ultima – Oslo Contemporary Music Festival. Støttet av Den spanske ambassaden i Oslo.

Legg til ekstern kalender…