Erasmus Montanus

Erasmus Montanus
Av Ludvig Holberg. Bearbeidet av Oda Radoor.
Premiere på Hovedscenen 30. august 2007.


En klok mann på himmelen … men en narr på jorden

I ERASMUS MONTANUS slipper ingen billig unna. Ludvig Holbergs udødelige satire om bondegutten som vender tilbake til hjembygda som philosophie baccalareus er stadig like underholdende i sin avsløring av forfengelighet og dårskap. Miljøet og skikkelsene kjenner vi allerede fra JEPPE PÅ BJERGET, men denne gangen er Jeppe (Per Jansen) og Nilles (Anne Marit Jacobsen) sønn hovedpersonen.

Etter å ha lest seg sprenglærd ved universitetet i København reiser Rasmus Berg (Henrik Rafaelsen) hjem for å forenes med sin elskede Lisbet (Marian Saastad Ottesen), datteren til den mektige og søkkrike Jeronimus (Erik Hivju). Hele bygda venter spent på familien Bergs store sønn, men hjemkomsten blir ingen ubetinget suksess. Utdannelsen har hatt noen uheldige bivirkninger: Rasmus er blitt hoven, og kunnskapen han har tilegnet seg brukes på stadig nye og ufornuftige måter som provoserer bygdefolket. Attpåtil har han endret navnet sitt til Monsieur Erasmus Montanus! Når Montanus hardnakket påstår at jorden er rund spøker det for både kjærligheten og karrieren.

I ERASMUS MONTANUS har dårskapen har mange ansikter og fornuften store problemer med å komme til orde. Denne klassiske komedien fra 1723 settes i scene av Gábor Zsámbéki, en av Europas mest anerkjente teaterregissører. (fra www.nationaltheatret.no)


Legg til ekstern kalender…