Akademisk vorspiel: Lévi-Strauss og strukturalismens vekst og fall

Professor i sosialantropologi Thomas Hylland Eriksen presenterer en av sitt fags nestorer, Claude Lévi-Strauss, kanskje den fremste representant for strukturalismen innenfor samfunnsvitenskapene.

Claude Lévi-Strauss ble født i 1908 og lever fortsatt. Han er ble født inn i en intellektuell fransk-jødisk familie i Brussel, men vokste opp i Frankrike. Etter å ha studert filosofi og jus ved Sorbonne kastet han seg over etnografien. I årene 1935 til 1938 var han sosiologiprofessor ved universitetet i São Paolo, og det var i denne perioden han gjorde sine første feltarbeid.

I 1949 utgav han det revolusjonerende verket Les Structures élémentaires de la parenté (Slektskapets elementære strukturer), hvor han overfører den strukturelle lingvistikken representert ved Saussure og Jakobson til kultur- og samfunnsanalysen. Hans “allianseteori” og “slektskapsgrammatikk” representerte et radikalt brudd med tidligere syn på slektskap og bidro til at Lévi-Strauss ble en av de mest leste, siterte og omdiskuterte antropologer i moderne tid.

I kveldens Akademisk vorspiel kommer Norges mest kjente professor i sosialantropologi, Thomas Hylland Eriksen, for å gi oss et innblikk i Lévi-Strauss’ tanker over så mange øl han vil ha.

Legg til ekstern kalender…