Marijs Boulogne (BE) «Excavations: The anatomy lesson»


Første gang Black Box Teater så Marijs Boulognes arbeid var under KunstenFESTIVALdesArts i Brussel i 2004. Da var hun regiansvarlig for i det fremadstormende jentekompaniet Buelens Paulia, som dessverre ble oppløst like etter. Så visste vi ikke helt hvor hun var blitt av. Inntil vi for en tid siden begynte å undersøke litt nærmere – for å finne ut at hun ganske lenge hadde holdt på med en mildt sagt spesiell forestilling. Bare rapportene fra de som hadde sett den fikk oss til å ta kontakt og si at vi ville ha den til Oslo. Siden har vi sett den – og vi gleder oss til å presentere den som del av høstens performanceprogram.

«The anatomy lesson» er en del av et større arbeid som Boulogne kaller «Excavations» (utgravninger). Vi ønsker ikke å avsløre forestillingens handling og skal derfor ikke gjengi for mye. I første rekke dreier det seg om et særegent stykke hekle- og broderiarbeid. Boulogne har helt enkelt heklet en baby, i naturlig størrelse. Den er ikke akkurat naturalistisk i sin utforming, men den ligner brukbart nok på en baby. Boulogne har også heklet og brodert innsiden av babyen: Den er komplett med fargerike og godt på vei realistiske innvoller. I «The anatomy lesson» inviteres publikum med på en autopsi av babyen. Om det dreier seg om en obduksjon eller bare en legemsåpning gjenstår å se. Babyen er av ull og kan aldri ha levd. Da kan den ikke være død heller. Likevel understreker Boulogne at det ikke er teater vi skal overvære, for alt hun skal fortelle oss er sant…

Marijs Boulogne er utdannet teaterregissør ved kunsthøgskolen RITS i Brussel. Hun har også skrevet flere teatertekster, hvorav den mest kjente er «Endless medication», som Buelens Paulina laget en prisbelønnet oppsetning av og som hun i dag turnerer en engelsk versjon av sammen med Sara De Bosschere.

Legg til ekstern kalender…