Schlaf

Schlaf
Av Jon Fosse. Gjestespill fra Deutsches Theater, Tyskland.


“Thalheimers oppsetning er vakker og enkel; den er mer meditasjon enn fortelling, ekstremt fokusert og samtidig nydelig liketil,” skrev Süddeutsche Zeitung etter premieren på Michael Thalmeiers SCHLAF, den første tyske iscenesettelse av Jon Fosses SVEVN.

Et ungt par kommer inn i en leilighet. Begge elsker den og ser fram til å bo der og få barn sammen. Samtidig befinner et annet par seg i den samme leiligheten. De er skeptiske, men vil flytte inn likevel. De to parene later ikke til å kunne se hverandre, og mens det første snart snakker om det tredje barnet som skal komme, strever det andre med å akseptere et barnløst liv. Når en eldre mann i den samme leiligheten møter en kvinne han later til å ha kjent lenge, begynner tid og virkelighet å gå i oppløsning. Tidsgrensene utviskes, umulige møter blir mulige. Karakterene beveger seg fritt mellom fortid, nåtid og framtid.

Jon Fosses dramatikk og tyske regissører er to sentrale temaer på Samtidsfestivalen 2007. Når Deutsches Theater gjester festivalen med SCHLAF, møtes disse. Michael Thalmeier regidebuterte i 1997 og fikk store gjennombrudd i 2000 på Thalia Theater i Hamburg. Han er i dag hovedregissør ved Deutsches Theater i Berlin, og hans oppsetninger har vært spilt i blant annet New York, Tokyo, Moskva, Roma, Kiev, Budapest, Beograd, Praha, Madrid, Mexico City og Bogotá. Thalmeiers iscenesettelse av SVEVN ble hyllet av et samlet tysk kritikerkorps, som ifølge Die Welt “selv Fosse-motstandere må nyte.” At Jon Fosse har langt flere tilhengere enn motstandere, er for lengst en global sannhet, den norske dramatikeren spilles i dag på teatre over hele verden. SVEVN hadde urpremiere på Nationaltheatret under Samtidsfestivalen for to år siden med regi av Sofia Jupither, og ble en stor kritiker- og publikumssuksess.

SCHLAF hadde premiere 25. november 2006 i Berlin.

Med: Gabriele Heinz, Lotte Ohm, Barbara Schnitzler, Isabel Schosnig, Michael Benthin, Jürgen Huth, Alexander Khuon, Niklas Kohrt, Peter Pagel og Henning Vogt

Regi: Michael Thalmeier. Scenografi: Olaf Altmann. Kostyme: Barbara Drosihn. Musikk: Bert Wrede. Foto: Iko Freese/Drama.

^Forestillingen varer i ca. 1 time. Spilles på tysk med norsk teksting.

(hentet fra www.samtidsfestivalen.no)^

Legg til ekstern kalender…