Kampf des Negers und der Hunde

Kampf des Negers und der Hunde
Av Bernard-Marie Koltès. Gjestespill fra schauspielfrankfurt, Tyskland.


En tom scene overstrødd med konfetti. En lysende projeksjonsflate. Skuespillere i stråskjørt og gorillakostyme. Afroparykk og ballerinakjoler. Side om side med Eirik Stubøs oppsetning av samme stykke gjester regissør Dimiter Gotscheff Samtidsfestivalen med en annerledes og provoserende KAMPF DES NEGERS UND DER HUNDE.

En svart arbeider blir drept av en hvit ingeniør. Alboury, den dreptes bror, krever hårdnakket å få utlevert liket. Et enkelt problem, som ikke kan løses. Liket finnes ikke lenger. Arbeidssjefen Horn prøver å avspise ham med penger. Horns forlovede Léone, en naiv jentunge nettopp ankommet fra Paris til Afrika, blir tiltrukket av “den ville” afrikaneren. Han, på sin side, vet at enhver forbindelse med en hvit kvinne vil bety døden for ham. Så langt følger Dimiter Gotscheff både Eirik Stubø og Bernard-Marie Koltès – men ikke lenger: I Gotscheffs oppsetning spilles Alboury av en hvit skuespiller som både maler seg sort, tar på afroparykk og gorillakostyme og driver gjøn med afrolepper. Dialogen er oppstykket, i dets sted trer monologer fram, frapperende og vittige scener hvor skuespillerne får spille ut sin scenebegavelse. Gotscheffs Afrika ligger i et tomt ingenmannsland, farget og utsmykket med vestlig konfetti og karikerte kostymer, i en oppsetning som gjør selve den hvite manns syn på de svarte til hovedtema.

Bernard-Marie Koltés’ NEGER OG HUNDER I KAMP er et kammerstykke, en firkanthistorie et sted mellom Senegal og Nigeria, hvor alle karakterene uten å skjønne det borer i sår som er skapt av konflikten mellom den vestlige verden og Afrika: utbytting, ignoranse, herrefolkholdning, manglende evne til å forstå andre, det absolutt fremmede. Europa og Afrika, Alboury og Léone, Cal og Horn – alle snakker forbi hverandre. Hver tale er et selvbedrag, alt forståelig er ubegripelig. Stykkets urpremiere i 1983 gjorde Bernard-Marie Koltès berømt over natten.

Bulgarskfødte Dimiter Gotscheff er en av Tysklands mest fremtredende regissører. Etter teaterarbeid i både DDR og hjemlandet debuterte han i 1985 i Vest-Tyskland med en oppsetning av Heiner Müllers QUARTET. Etter det har han iscenesatt blant andre Shakespeare, Tsjekhov, Brecht, Büchner og Pinter. Gotscheff er fra 2006 fast regissør ved Deutsches Theater i Berlin.

KAMPF DES NEGERS UND DER HUNDE hadde premiere i Berlin i november 2003.

I rollene: Horn – Wolfram Koch. Alboury – Samuel Finzi. Léone – Almut Zilcher. Cal – Milan Peschel.

Regi: Dimiter Gotscheff. Scenografi og kostyme: Katrin Brack. Musikk: Bert Wrede. Dramaturgi: Andrea Koschwitz. Lys: Henning Streck. Regiassistent: Paul-Georg Dittrich. Foto: Thomas Aurin.

^Forestillingen varer i ca. 2 timer, uten pause. Spilles på tysk.

(hentet fra www.samtidsfestivalen.no)^

Legg til ekstern kalender…