Bildbeschreibung

Bildbeschreibung
Av Heiner Müller. Gjesteforestilling av Laurent Chétouane, Tyskland.


BILDBESCHREIBUNG er en uvanlig teateropplevelse: På scenen står en amerikansk danser som prøver å beskrive et bilde av et alpelandskap på tysk. Mens han selv strever med språket, beveger kroppen hans seg tilsynelatende uten sammenheng med ordene han sier. Armene vrir seg om halsen, bena slår i veggen, kroppen kastes om kull av spasmer. Alt mens danseren – helt reelt – fortvilet forsøker å få forestillingen til å fungere.

Heiner Müllers tekst BILDBESCHREIBUNG er en sju sider lang setning uten et eneste punktum. Teksten, som ytre sett er en beskrivelse av et alpelandskap, åpner stadig nye lag innover i seg selv, et segment motsier det forrige, og beskrivelsen tar stadig nye retninger. Til denne oppsetningen har den unge franske regissøren Laurent Chétouane, bosatt i Tyskland, valgt å jobbe med danseren Frank James Willens. Chétouanes teaterprosjekt er å utforske forholdet mellom kropp og tekst, og se på hva teatrets grunnelementer – tale, dialog, bevegelse – i bunn og grunn er. I BILDBESCHREIBUNG blir det etter hvert umulig å vite om danseren befinner inni eller utenfor det beskrevne bildet, om bildet tilhører fortid, nåtid eller framtid. I stedet tar kroppen hans over, teksten finner sted i kroppen, og selve teateropplevelsen knyttes til øyeblikket, bevegelsene her og nå på scenen.

Laurent Chétouane ferdigutdannet seg først til ingeniør i Frankrike, før han hoppet over til teaterstudier i Tyskland. Han har i en alder av 34 år allerede gjort seg bemerket med iscenesettelser av blant andre Friedrich Schiller og Sarah Kane, og har regissert på teatre i Berlin, München, Hamburg, Mannheim og Essen. Heiner Müller er en av de betydeligste tyskspråklige forfattere i andre halvdel av det tyvende århundre, både som lyriker, prosaforfatter og forfatter av teoretiske tekster.

BILDBESCHREIBUNG hadde premiere i Essen i februar 2007.

Skuespiller/danser: Frank James Willens.

Regi: Laurent Chétouane.

^Forestillingen varer i ca. 1 time og 45 minutter, uten pause. Spilles på tysk med norsk teksting.

(hentet fra www.samtidsfestivalen.no)^

Legg til ekstern kalender…