ERASERHEAD (David Lynch)

USA 1976
Regi og manus: David Lynch
Med: Jack Nance, Charlotte Stewart, Allen Joseph, Jeanne Bates, Judith Anna Roberts
Engelsk tale, norske tekster
35mm, s/hv, 1t 29min

Tidenes merkeligste film

På samme tid frastøtende og hypnotisk, stygg og vakker, hjerteskjærende og lystig, grusom og øm: David Lynchs fascinerende debutfilm – en av de mest populære såkalte “midnight movies” – er en sterk kandidat til tittelen “den merkeligste filmen noensinne laget”. Eraserhead er en intens stemningsfilm og en absurd framtidsvisjon, en blanding av abstrakt kunst og minimalistisk film. Eraserhead er på samme tid den ultimate studentfilmen (produsert for en håndfull oppsparte penger og et par stipend) og den definitive eksperimentfilmen. Eraserhead er en visualisering av ditt verste mareritt, eller mer presist, av den mest paranoide manisk-depressives mareritt samme kveld som han har bestemt seg for å begå selvmord. Lystig? Vel, det blir bare bedre.

Tenk deg den verste “blind date” som tenkes kan: En deprimert, klumpete fyr med en ubehagelig personlighet. Han har stygge og upassende klær, en ekkel stemme, ingen humoristisk sans og et elektrisk hår som står rett til værs. Fritida tilbringer han foran radiatoren, der det bor en rar liten dame med et oppblåst ansikt, mens han spiller gamle hakkete plater. Dette er Henry Spencer, vår helt. Han bor i et konstant støyende strøk i en grå og spøkelsesaktig industriby, en eller annen gang etter apokalypsen. Henry tvinges til å gifte seg med sin gravide venninne Mary X, som etter at deres barn er født, gjør det helt klart for Henry at hun ikke vil ha sex med ham mer, og forlater dem begge. Henry blir etterlatt alene med babyen. En baby som ikke er som andre babyer… Er Henry i fare, eller vil han selv gå til angrep på tingesten?

David Lynch brukte nærmere fem år på å fullføre denne filmen, som er gjennomført ned til hver minste detalj i iscenesetting og produksjonsdesign. I tillegg har filmen storartede øyeblikk av skrekk og svart humor. Scenen der Henry besøker Mary og hennes foreldre for en bedre middag er garantert uforglemmelig. I mange år har Eraserhead blitt regnet som en av de viktigste kultfilmene, en film som ikke egner seg for sarte sjeler. Så er det sagt.

Legg til ekstern kalender…