Ultima: COFFE WITH PINA DANS FOR KAMERA

Dans for Kamera har i år, etter 10 års eksistens, et rolig og minimalistisk mellomår. Partnerne bak DFK har besluttet å kjøre et enkelt program, riktignok med en perle av film, heller enn å ikke tilby noe til vårt trofaste publikum. Som bonus viser vi tre norske «Forfilmer».

Cloud Gathering
Cloud Gathering er en bevegelsesreise gjennom ørkenen. De tydeligste elementene er jord og luft. Vind er en sterk medspiller og vann en uventet gave. Filmen viser kontrasten mellom å være sårbar og beskyttet, mellom det å la seg bevege av kreftene i naturen og å finne stillhet. Kristina Gjems er en etablert dansekunstner som har virket i ulike felt i over 20 år. Gjems ble ønsket velkommen på områder som er hellige for Navajofolket og det er koreografens ønske å bevege seg med respekt og ydmykhet gjennom landskapet.

Koreografi og dans: Kristina Gjems / Regi og kamera: Eric Williams / Redigering: Kaia Hugin Kostyme: Constance J. Ottesen Vena / Musik: Lisa Gerrard, Pieter Bourke, Ranferi Agullar, Øystein Vesaas, Javanese Gamelan music, Voices from Tibetan Buddhist Rites.

Wipe the stripes
Majsa Abrahamsen er utdannet koreograf fra KHIO I 2006. I 2005 samarbeidet hun med koreografstudenter fra Sverige og Finland og en finsk lysdesignstudent om å lage «Wipe stripes.» Filmen ble til på et dans-for-kamera-kurs på Teaterhøgskolan i Helsinki.

Koreografi, film og lys: Masja Abrahamsen, Eeva Muilu, Annika Barkman, Juho Rahijærvi Musikk: Sususmu Yokota, Tears of a Poet

Affection
“Affection” er en film som behandler temaene ensomhet, isolasjon og søken etter kontakt. Filmen opp spørsmål om hvem sitt ansvar det er når noen er ensomme; den ensomme selv, venner, bekjente, samfunnet? Hvordan ta kontakt? Selv om det er mennesker rundt deg, er du sosial og tar kontakt? Gerd Kaisa Vorren er utdannet i moderne dans ved London Contemporary Dance School, hovedvekt på koreografi og improvisasjon.

Frode Eilertsen er utdannet innen regi ved Film og TV Akademiet i Oslo. Har hatt regi på en rekke kort filmer i Norge og Sverige.

Regi og Koreografi: Gerd Kaisa Vorren / Medregi og Produsent: Frode Eilertsen
Kamera: Torkel Riise Svenson / Musik: Juhani Silvola / Klip: Andreas Buch

“Coffee with Pina” – Paris 2002, Wupertal 2005. En film med koreograf Pina Bausch
En kafé, vann fra fontener i Paris, øvingsstudioer, fabrikkpiper og jernbanelinjer, endeløse skoger og dansende isbjørner under vann – alt dette blander seg med dansepartier filmet fra “Agua” og “Rough Cut”. Filmen lenker sammen de forskjellige elementene for å kunne formidle en koreografert sinnstilstand.

Det ser veldig kaotisk ut, men på en eller annen måte gir det mening,» sa Pina til regissør og fotograf Lee Yanor på øvingsstudioet hvor hun danset partier fra soloen i «Danzon». Dansen ble stadig avbrutt, noe som ga muligheten til å fange opp følelsene som vokste ut av de intime, stille øyeblikkene, samtalene og den forløsende latteren.

Lee Yanor forteller: “Første gang jeg traff koreografen Pina Bausch var på Café Mistral i Paris 1993. Vi har hatt en dialog på gang i 12 år, og resultatet av denne var ideen til filmen Coffee with Pina. Den er en 50-minutters dokumentar, med personlig vinkling, om Pinas univers. Den er filmet i Paris i 2002, der vi først traff hverandre, og i 2005 i Wuppertal i Tyskland hvor Pina Bausch og hennes kompani holder til.”

Filmens assosiative utvikling føres av noe som er et sted mellom erindring og drøm. Kortversjonen av denne filmen er vist før under Dans for Kamera. Her er den ferdige filmen.

Regisør og fotograf: Lee Yanor / Produksjon: Lee Yanor. Dans for Kamera presenteres i samarbeid med ULTIMA Oslo Contemporary Music Festival og Senter for Dansekunst.

•KR 50, kun dørsalg.

Lenke: Dansens Hus

Legg til ekstern kalender…