FFS: The Mourning Forest

FRANKRIKE/JAPAN 2007
Regi KAWASE Naomi Prod. Celluloid Dreams, CNC, Kumie, Visual Arts College Språk Japansk Undertekst Engelsk Spilletid 97

”Lever jeg?” Spørsmålet kommer fra Shigeki, en aldrende mann som holder til på et pleiehjem. Det er 33 år siden han mistet sin kone Mako, men hun er fortsatt alt han tenker på. Svaret han får er at å leve ikke bare handler om å spise og holde seg i live, men også å føle seg levende.

Machiko har nylig mistet den lille sønnen sin. Hun tar seg arbeid på pleiehjemmet, og et uuttalt vennskap oppstår mellom de to som bærer på hvert sitt tap. Det er som om de begge har gått seg vill i sorgen sin og distansert seg fra verden utenfor, men finner hverandre der inne.

Ordet “mogari”, fra originaltittelens betydning Mogari-skogen, beskriver den tiden man sørger, men også stedet man gjør det. The Mourning Forest er en film som handler om nettopp det å bearbeide sorgen etter et stort tap, og ikke minst å måtte leve med den.

Dette er den fjerde langfilmen fra regissør og manusforfatter Naomi Kawase. Hun er utdannet fotograf og har tidligere laget flere dokumentarer, en bakgrunn som er lett å finne igjen i denne filmen. Kawase formidler Shigeki og Machikos verden ved hjelp av et lavmælt og dvelende filmspråk, der naturen og skogen hele tiden omslutter handlingen. Lyden av vindens sus i trærne, regnet og vannet i bekken skaper en særegen stemning, intens og stillestående på samme tid.

The Mourning Forest beskriver både en fysisk og en mental reise, der Shigeki og Machiko hjelper hverandre å konfrontere det uhåndterlige. Filmen ble belønnet med Grand Prix i Cannes, festivalens mest høythengende pris etter Gullpalmen. rfa

Legg til ekstern kalender…