Americka (If It Wasn’t For You, We’d All Speak German). Per-Oskar Leu

19.10.07 – 17.11.07

Torpedo har gleden av å presentere utstillingen Americka (If It Wasn’t For You, We’d All Speak German) med den unge kunstneren Per-Oskar Leu. Utstillingen tar utgangspunkt i Franz Kafkas bok Amerika / Mannen som forsvant, og bruker denne som bakgrunn for å diskutere kulturelle og politiske forskjeller mellom USA og Europa.

Prosjektet inneholder flere lag og referanser som alle kan spores tilbake til denne ene romanen. Amerika/ Mannen som forsvant er den uferdige første romanen til Kafka, utgitt etter hans død i 1927. Boken omhandler den unge europeiske immigranten Karl Rossmann og hans bisarre møte med det amerikanske samfunnet.

Leus prosjekt kan deles inn i flere elementer. En del består i å sende førsteutgaven av Kafkas Amerika til romanens hovedfigur Karl Rossmann. Prosjektet søker å overgå skillelinjene mellom fiksjon og virkelighet ved å prøve å lokalisere mannen som forsvant. Boken ble sendt til et teater i Oklahoma. I det siste fullførte kapittelet i romanen blir Rossmann med en omreisende teatertrupp, nemlig Oklahama Teater. Boken ble returnert tilbake til avsender.

Denne handlingen kan gi assosiasjoner til 1960 og 70 tallets mail art-bevegelse med den amerikanske kunstneren Ray Johnson i spissen, men der Ray Johnson benyttet seg av det amerikanske postvesenet som et kommunikasjonsnettverk tar Leus handling form som et virus i det samme postvesenet, gaven når aldri sin mottaker jmf. bokens tittel – mannen som forsvant.

En annen del av Leus prosjekt er en artists book, bestående av en nedlastet fullversjon av Amerika på tysk. Bokens 7128 K´er er byttet ut med C´er. Når man oversetter fra tysk er K gjerne en bokstav som forsvinner. Men K´ene har også en negativ konnotasjon i USA, Amerika med K vekker assosiasjoner til Ku Klux Klan. Boken gjengir også en utskrift fra en nettside der Leu har forsøkt å oppspore personer med navn Karl Rossmann som befinner seg i USA. Nettsiden Leu tar i bruk, US search er en nettside som tilbyr sensitiv informasjon, her kan man oppspore personer som ikke står oppført i den vanlige telefonkatalogen. Via Amazon blir nye utgaver av Kafkas Amerika sendt til alle Karl Rossmann i USA.

Boken som fysisk objekt tok samme reisen som romanens hovedfigur Rossmann, en reise Kafka selv aldri fikk tatt. Kafkas beskrivelser av det amerikanske samfunnet er bygget på annenhånds kunnskap. Amerika blir dermed en beretning skrevet av en person som aldri har vært der – og fungerer som et bilde på kulturelle misforståelser.

Per-Oskar Leu (f.1980) er utdannet billedkunstner fra Kunstakademiet i Oslo 2006, og har deltatt på en rekke utstillinger, som The Montgomery Sculpture Trust, London 2006, THREE TO GET READY – The Second Skin, Bastard, Oslo 2005. I Would Eat That, Providence RI, USA 2007 og Bokaktig, Fotogalleriet, Oslo 2006.

Legg til ekstern kalender…