tg Stan (BE) «The Monkey Trial»

«Virtuost retssalsdrama (…) eminente teaterkunstnere (…) så morsomt at jeg knapt kan tro at disse ordvekslingene faktisk har funnet sted.» (Bergens Tidende)

«Hilarious exposition (…) an absolute must. (De Standaard, Belgia)

«Impressive performance (…) marvellous theatre.» (Knack, Belgia)

«Which every now and then has you roaring with laughter.» (De Volkskrant, Belgia)

I juli 1925, i Tennessee, USA, startet rettssaken mot en biologilærer som hadde undervist i evolusjonslære. Saken var ekstraordinær på mer enn én måte, blant annet fordi initiativet kom fra en pressgruppe for sivile rettigheter som trengte et PR-stunt for å sette intellektuell frihet på den politiske dagsordenen. Den søvnige småbyen Dayton stilte seg helhjertet bak idéen, fordi man mente at en kontroversiell sak kunne sette byen på kartet og tiltrekke seg turisme. Den unge læreren John Scopes ble valgt som den rette mannen til å fronte saken og ta på seg rollen som forsøkskanin.

«The Scopes Trial», eller «The Monkey Trial» som den ble kalt på folkemunne, tok en uventet vri med en presidentkandidat som aktor, og utviklet seg til et slag mellom titaner; mellom fundamentalisme og modernisme, religion og vitenskap. Rettsaken skapte mye ståhei og var den første rettssaken i USA til å bli kringkastet direkte på radio. Selv i dag, nesten et århundre senere, synes lesningen av rettssaken aktuell, ikke minst siden de samme fundamentalistiske kreftene opplever et kraftig oppsving i den vestlige verden – tungt akkompagnert av en ikke-vestlig fundamentalisme.

tg Stan er viden kjent for tre ting: Fremragende skuespillerkunst, lekker scene- og kostymedesign, og en både realistisk og nærmest illusjonssløs tilnærming til tekstmaterialet. Mange har sagt at å se disse skuespillerne i aksjon er som å se en heldig fusjon av motpolene Stanislavskij og Brechts skuespilleridealer. Sikkert er det i alle fall at deres særdeles fintfølende måte å behandle «den fjerde veggen» på gir deres forestillinger en nerve utenom det vanlige.

Legg til ekstern kalender…