Vernissage Lars Paalgard og Per Jonas Lindström 50/50

Foto, objekter, maleri og kanskje video og lyd i perioden 11.- 21.oktober.

“Das Schlafzimmer des Meisters…” Poeten Pierre-Paul Roux pleide visstnok å henge opp et skilt på soveromsdøren når han gikk og la seg. På det sto det: “Poeten arbeider.”

I tiden etter har utallige kunstnere omfunksjonert soverommene sine, fra hvilested til verksted. Drømmen – og beslektede tilstander som ekstrem utmattelse (Dalis paranoid-kritiske metode), transe (Bretons automatiske skrift), og selvfølgelig: rus (kunsthistorien kunne skrives som en fortelling om den vekslende dominansen av sentralstimulerende og sentraldempende stoffer) – går igjen som en modell for kunstnerisk praksis. Søvnens drømmearbeid rommer i sin tur drømmen om en annen type arbeid, en skapende virksomhet som ikke dreier seg om viljesanstrengelse. Soveromsdøren er en nødutgang fra det forserte, det planlagte, det utpønskede, det skoleflinke. Drømmen er den flyktige virkeliggjørelsen av en umulig verden der man finner det man trenger uten å måtte lete…

…P.J. & L.P. arbeider sammen i verkstedet. Store isoporflak står lent opp mot veggene, stabler med hvit papp ligger på gulvet. Rundt omkring står bøtter med pappmasje, limpotter, malingsspann. Fra taket henger det to projektorer. P.J. former en stor sky av kunstskum. L.P. tar frem brødsagen. Nå henter P.J. lim og pappmasje. L.P. sager og maler. P.J. klistrer og murer. En modell. Modellen står og bikker frem og tilbake, mellom det som kunne ha vært og det som kanskje kan bli. På den ene siden skjæres ting ned til beinet, kokes ned til de lar seg håndtere – til de kan lekes med. På den andre siden eser ting ut: fordoblet, minst – til et stort prosjekt. L.P. slår på projektorene. P.J. mater dem med bilder. I lyset vokser det frem en tunnel som strekker seg fra det minst tenkelige til det størst tenkelige. En ting der ting kanaliseres og omskaleres. En slags trakt. To byggmestere går inn og kommer ut som barn på den andre siden. Eller omvendt. To sider av samme sak: "…es lohnt sich darin eine Nacht zu verbringen.
Halvor Haugen

Legg til ekstern kalender…