Naomi Klein i samtale med Marte Michelet

I 2005 ble Naomi Klein rangert som nummer elleve i Prospect magazines internettkåring av verdens 100 viktigste intellektuelle. Denne høsten kommer hennes tredje bok, og i den forbindelse tar hun turen til Oslo og Litteraturhuset.

Helt siden Naomi Klein publiserte No logo i 2000 har hun vært en av de viktigste premissleverandørene i anti-globaliseringsbevegelsen. I boka kritiserer Klein den politiske og økonomiske makten som multinasjonale selskaper tilegner seg på bekostning av demokratiske prinsipper og fattige mennesker i sør. No logo ble umiddelbart en internasjonal bestselger og har etter hvert blitt oversatt til 16 språk.

Kleins nye bok bærer tittelen Sjokkdoktrinen. Katastrofekapitalismens fremmarsj. Her viser Klein hvordan store selskaper tjener gode penger på krig, terrorangrep og naturkatastrofer. Katastrofekapitalisme er Kleins betegnelse på pengekreftene som settes inn når et land eller et område rammes av en katastrofe. Store amerikanske oljeselskaper etablerer seg i Irak, det bygges nye turistanlegg i tsunamirammede områder, og i kjølvannet av orkanen Katrina har det kommet en storstilt privatisering. Ved å gå massivt inn i et land i kaos, får man til en brutal sjokkbehandling av hele landets økonomi. Boka er en kraftig kritikk av liberalismens forkjempere og mytene om det frie marked.

Legg til ekstern kalender…