En lykkens mann

En lykkens mann
Av Rauni Magga Lukkari. Oversatt fra samisk av Johannes Lukkari. Samproduksjon mellom Nationaltheatret og Norsk Dramatikkfestival.


I EN LYKKENS MANN møter vi en nordsamisk mann som i hele sitt 60-årige liv har blitt underkuet av sin mor. Når hun nå er gått bort, gir han seg til å fabulere over sitt liv. I usentimentale vendinger forteller han om en familie der kvinnene herser med mennene, om samer som kjører slalåm mellom norsk og finsk kultur og lovverk, og om hvor mye seigere finner er til å holde ut mygg på fisketur enn nordmenn.

Men under all humoren ligger en mørk tone: Fortellingen om moren hans er fortellingen om en kvinne som under alskens påskudd har hindret sin sønn i å ta del i det virkelige livet. Før hun dør lar hun ham til og med få vite noe som snur hans liv opp-ned: at han ble kastrert som spedbarn for at han skulle bli hjemme og ta vare på henne.

EN LYKKENS MANN er en av fem tekster som er blitt plukket ut av Norsk Dramatikkfestivals jury til å bli produsert under Samtidsfestivalen 2007, og den eneste som framføres både på Nationaltheatret og Det Norske Teatret. “Jeg ville forsøke å skrive så nært som mulig opp mot dagligtalen og min barndoms språk i Tanadalen. Jeg ville gjerne skrive ned alle fortellingene jeg hørte i oppveksten,” sier Rauni Magga Lukkari. Lukkari har tidligere gitt ut 14 egne diktsamlinger på nordsamisk, en rekke prosatekster, oversettelser og gjendiktninger, blitt nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for diktsamlingen MØRK DAGBOK i 1987 og oversatt til flere språk gjennom nordiske og internasjonale antologier.

Regien er ved polskfødte Piotr Cholodzinski, som har en flernasjonal instruktørkarriere bak seg. Han har tidligere har satt opp VANNHØNA og ENDELIG UNG! på Nationaltheatret.

EN LYKKENS MANN hadde urpremiere på Nationaltheatret 29. september 2007.

Foto Rauni Magga Lukkari: Minna Saastamoinen.

Norsk Dramatikkfestival er støttet av Norsk Kulturråd, Fond For Lyd og Bilde, Institusjonen Fritt Ord og en ekstrabevilgning fra KKD til årets festival.

Pressen skriver:

“Oftebro tegner en sjelden tafatt, rørende og morsbunden mann.”
Aftenposten

“Nils Ole Oftebros nærvær fyller scenen, hans skildring av den naive og godtroende mannen er nyansert, detaljrik og overbevisende, utleverende morsom til tider, mot slutten også gripende.” Klassekampen

“Rauni Magga Lukkari er en etablert lyriker, men debuterer som dramatiker med denne teksten, og viser at hun har grep om både stoffet og språket. "
Vårt Land

Legg til ekstern kalender…