TWIN PEAKS - FIRE WALK WITH ME (David Lynch)

USA 1992
Regi: David Lynch
Med: Sheryl Lee, Ray Wise, Dana Ashbrook
Engelsk tale, norske tekster
35mm, farger, 2t 14min

Da David Lynch og Mark Frost satte i gang med Twin Peaks hadde de sett for seg at serien skulle fortsette langt inn i framtiden som en vanlig såpeopera. Mordet på Laura Palmer skulle forbli uoppklart, og kreftene omkring byen skulle være “hovedpersonen”. Men ABC, tv-selskapet som var ansvarlig for serien, ville det annerledes. Da serien var på det mest populære, presset de på for å få avslørt Laura Palmers morder. Lynch og Frost ga etter, og etter dette sank interessen for serien betraktelig. Etter 30 episoder ble den avviklet.

Dette etterlot herrene Lynch og Frost i et vakuum. Det var fortsatt mye de ønsket å fortelle om den lille byens videre skjebne. Og ikke minst ønsket de å fortelle historien om det som hadde skjedd forut for det punkt der serien startet, hvor Laura Palmer ble funnet myrdet. Lynch har også fortalt at han var blitt mer eller mindre forelsket i Laura, og at han desperat ønsket å se henne bevege seg og snakke, være levende. Han tok derfor beslutningen om å vende tilbake til Twin Peaks og fortelle historien om det som skjedde forut for mordet i form av en egen spillefilm. Det var en tabbe.

Timingen viste seg å være usedvanlig dårlig. Det kunne se ut som om verken publikum eller kritikere ønsket å se eller høre mer om karakterene de en gang hadde elsket. De få som ønsket seg enda en dose Twin Peaks, fikk se en film hvis grunntone var mye mørkere, mer voldelig og enda mer skremmende enn tv-seriens. Twin Peaks – Fire Walk with Me er Laura Palmers film, og kretser om hennes siste levedager; hennes forhold til venner, kjæreste, alkohol og narkotika, og ikke minst hennes forhold til Bob, representanten for de mørke kreftene som råder i byen.

Filmen er blitt en marerittaktig reise gjennom mørke og onde krefter, der en desperat grunnstemning og voldsomme sjokkeffekter har tatt helt over for TV-seriens humoristiske innslag. Dette falt mange tungt for brystet. Kritikken var nådeløs, også her hjemme, og publikum uteble. Nå – etter Lost Highway og med Twin Peaks-hysteriet litt på avstand – burde de fleste være i stand til å sette pris på de kvalitetene Twin Peaks – Fire Walk with Me innehar.

Legg til ekstern kalender…