Johan Harstad

[Bilde]

Samtale om Hässelby med Bjørn Gabrielsen

ok.
alle bevis har blitt ødelagt, alle spor har blitt slettet.
bok 4 er ferdig.
dette er en roman.
den har blitt gitt tittelen Hässelby.
den er ca. 450 sider lang og en anelse skumlere enn den forrige.
den handler om albert åberg.
(Johan Harstad på forfatterbloggen.no)

I Johan Harstads (f. 1979) nye roman Hässelby følger vi den kjente barnebokfiguren Albert Åberg. Albert har nå blitt voksen, han jobber på Clas Ohlsson og forsøker å løsrive seg fra faren så vel som stedet han kommer fra, drabantbyen Hässelby. Historien om Albert Åberg er samtidig en fortelling om det svenske «Folkhemmet», eventuelt om folkhemmets fall, som går parallelt med Alberts liv. Bokens relevans og historie strekker seg derfor forbi fortellingen om vår barndoms (anti)helt og nærmer seg større spørsmål om individ og samfunn. Med Hässelby har Johan Harstad har skrevet en roman forlaget omtaler som «en varslet kultroman».

Johan Harstad debuterte i 2001 med kortprosasamlingen Herfra blir du bare eldre, og året etter kom novellesamlingen Ambulanse. Hans første roman, Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?, fikk mye positiv oppmerksomhet da den kom i 2005. Romanen blir nå oversatt og skal utgis i ni land. Harstad har også skrevet dramatikk, og hans stykker Grader av hvitt og Washingtin hadde premiere i år.

Litteraturhuset vier en hel kveld til Johan Harstad denne høsten. Han blir intervjuet av Bjørn Gabrielsen, anmelder i Dagens Næringsliv og forfatter av blant annet Lutefisk på prærien, Vinterbyen og Veien ut.

Singelkuttet: Eldrid Lunden
Underholder: Knut Nærum

Legg til ekstern kalender…