Finsk Filmklubb: Kamome Shokudo (Spiseriet Måken)2006

I denne japansk-finske komedien observeres finsk livsstil med japanske øyne. Den japanske kvinnen Sachie som har bosatt seg i Helsinki starter en liten restaurant i bydelen Rödbergen. Hun vil gjerne servere finlenderne japansk mat, men også berøre deres sjel. Det viser seg imidlertid å være vanskelig. Den lille restauranten har i starten bare én gjest, den unge finnen Tommi som har falt totalt for japansk kultur. Men Sachie blir kjent med to andre japanske kvinner, og etter hvert finner venninnene de rette matoppskriftene og veien til den finske sjelen. ”Spiseriet Måken” er en sjarmerende fortelling om mennesker i midten av en fremmed kultur.

Filmen har vært fin reklame for Finland i Japan der de nordiske landene også ellers er et trendfenomen akkurat nå. Japanerne opplever kombinasjonen av den langsomme finske livsrytmen og moderne kulturen som behagelig.

Filmen har fått mye oppmerksomhet også i Finland, fordi japanske turister inspirert av filmen, har flokket seg i gatene i Rödbergen for å finne restauranten der filmen ble spilt inn.

I hovedrollene i den unge kvinnelige regissøren Naoko Ogigamis film finner vi Satomi Kobayashi, Hairi Katagiri, Masako Motai, Jarkko Niemi og Markku Peltola. Filmen er basert på en novelle av Yoko Mure.

Filmen vises i samarbeid med Finsk-norsk kulturinstitutt, Finlands Ambassade og Japans ambassade. Etter filmen serveres smaksprøver på grønn te og Onigiri (risboller). Filmen er tekstet på svensk!

Legg til ekstern kalender…