Rumi-konsert

I år er det 800 år siden Rumi, den store sufi-dikteren, ble født. I dag er han aktuell som aldri før, og diktene hans blir lest av mennesker over hele verden. Iransk-norske Javid Afsari Rad har laget musikk hvor Rumis tanker søkes overført til musikk, og satt sammen et ensemble bestående av kremen av iranske musikere og en strykekvintett.

– Rumis poesi er sterkt preget av rytmer. Rytmene speiler den ekstatiske filosofien som eksisterer i Rumi. Dette er en inspirerende innfallsvinkel for en musiker. Han formidler stor livskraft og energi, sier Javid Afsari Rad.
Med strykere, perkusjon, fløyte, lutt, strengeinstrumentet santor og vokal vil musikerne framføre musikk som beveger seg mot ytterkantene, fra det lavmælte meditative til det suggererende ekstatiske.

De iranske musikerne kjenner sine tradisjoner til fingerspissene, og alle er innovatører på sine instrumenter med virtuose teknikker. Fløyten ney, instrumentet Rumi mente har ild i tonen, leder an musikken. Strykerne ivaretar de lange linjene og skaper kontrast og bevegelse mot lutten, perkusjonen og santoren. Sangeren Salar Aghili er blant de aller fremste yngre sangerne i Iran, som med særpreg og imponerende sangstil bergtar publikum verden over. Sondre Bratland vil lese oversettelser av utvalgte Rumi-dikt.

Komponist og musikalsk leder Javid Afsari Rad mottok nylig KORK-prisen for verket han skrev og framførte med Kringkastingsorkestret i fjor.
‘Møtet med denne komponisten og musikeren var en av fjorårets sterkeste opplevelser for Kringkastingsorkesteret. (…) Med dansende rytmer og skeive toner fikk orkesteret være med til Iran, blant persiske ornamenter og Sufipoesiens lovprisninger av kjærligheten’, heter det i begrunnelsen fra Kringkastingsorkestret.

I forkant av konserten arrangeres et åpent seminar om Rumi i krypten, Jakobskirka.

Arr.: Riksscenen

Legg til ekstern kalender…