PER TELJER - SOLIDARITY LOST

PER TELJER

SOLIDARITY LOST

Ten Years Of Work

Kuratert av Bo Krister Wallström

1–16 desember 2007
Åpning» fredag 30. november kl. 19.00

Per Teljer er utdannet ved kunstakademiet i Trondheim (1992-97), bor og arbeider i Berlin.

Utstillingen er delt opp i to mindre kinosaler som viser Per Teljers videofilmer fra perioden 1996-2006: Som det nu var/Solidarity Lost (2006), South of Heaven, kap.I (2003), Festen (2001), The Samaritan (2000), The Vigilante (1999), Deaf Throes (1998), Terrorator (1997), Miami (1997) og The succer (1996). Per Teljer har gjennom disse årene produsert videofilmer på et formsikkert og høyt teknisk nivå balansert med en tematikk som er sterkt samfunnskritisk. Denne tekniske og sosiale analysen gjør hans arbeider helt spesielle innenfor en kunstfaglig setting, samtidig fungerer de godt i folkelige og brede medier som TV. Filmene har en symptomatisk tematikk som omhandler menneskets bristende evne til å føle empati og solidaritet med andre mennesker. Filmene skildrer vanskelige relasjoner mellom mennesker som er på randen til å briste. Arbeidene kan derfor ses på som undersøkelser og analyser av menneskets skyggesider, samfunnet og den vestlige kulturen, uten at det blir gitt noen løsninger eller alternativer. Det finnes ikke noen pervers nytelse, lettelse eller moralisme i hans videofilmer. Han setter i scene normaliteten som ekstrem og stiller spørsmål ved maktstrukturer som råder mellom det normative og det som faller utenfor.

Boken innholder en innledende tekst av Bo Krister Wallström, ansvarlig utgiver, og tekster av skribentene Gisle L. Johannessen, Cand. Philol og Therese Bjørneboe, redaktør og kritiker. Bokens tekster utgår fra selve verkene og åpner for komparative teorier og analyser. I tillegg innholder boken et sammensatt bildemateriale og en dvd med flere videoverker av Per Teljer.
Utgiver ønsker å åpne en diskurs rundt Teljers arbeid samtidig som boken inngår i et formidlingsprosjekt som stiller spørsmål ved kunstinstitusjonenes begrensede formidlingsformer og strategier. Gjennom å legge ved videoverkene i en bok, ønsker vi en nærmere, direkte kommunikasjon med et utvidet publikum, på kunstnerens og publikums premisser som uavhengig institusjonene. Dette er den første trykksak med et visst omfang som behandler Per Teljers arbeider.

Tittelen på utstillingen og boken henspiller på den samme forandringen vi ser innenfor kunstfeltet og samfunnet for øvrig: svekkelsen av solidaritetsfølelsen; å tenke og handle solidarisk, noe som er selve grunnlaget for politisk og sosialt engasjement.

Visningsprogram:

SAL 1:

kl. 12.15 South Of Heaven

kl. 12.50 Som det nu var | Solidarity Lost

kl. 14.15 South Of Heaven

kl. 14.50 Som det nu var | Solidarity Lost

kl. 16.15 South Of Heaven

SAL 2:

kl. 12.10 Selected Shorts

kl. 13.10 Festen | The Celebration

kl. 14.00 Selected Shorts

kl. 15.00 Festen | The Celebration

kl. 15.50 Selected Shorts

Selected Shorts: The Succer, Miami, Terrorator, Deaf Throes, The Vigilante, The Samaritan

Legg til ekstern kalender…