Vodou

Bo I. Cavefors (SE), Chisel (NO), Leander Djønne (NO), Leif Holmstrand (SE), Kira Kira (IS), Ragnar Kjartansson (IS), Ingvild Langgård og Thora Dolven Balke (NO), Iwo Myrin (SE), Bjargey Ólafsdóttir (IS), Pär Thörn (SE), Vinyl -terror & -horror (DK)

Hva er det som får oss til å grøsse når vi ser på skrekkfilmer? Den danske kunstnerduoen Vinyl -Terror & Horror, bestående av Camilla Sørensen og Greta Christensen, har laget en komposisjon som er sterkt inspirert av skrekkfilmsjangerens musikk, der historien drives fremover av lyden. Den Islandske kunstneren Bjargey Olafsdottir betror oss små, hemmelige historier med hviskende stemme. Den som hører på kan velge rollen som sniklytter og betrodd venn. Sammen med elleve andre nordiske kunstnere bidrar de til utstillingen Vodou, der historiefortelling står i sentrum.

“Lydkunst” er en vag term, og det er med vilje at vi har brukt dette begrepet. Denne utstillingen rommer et bredt spekter av lyduttrykk, fra dokumenterende opptak og opplesninger til eksperimentelle komposisjoner og poplåter. Det er en samling av ulike men samtidig tematisk sammenflettede lydverk.

Utgangspunktet for utstillingen er fortellinger om det åndelige, gjennom eventyrenes folkloristiske tradisjon. Folkeeventyrene bygget en gang i tiden bro mellom de nordiske landene i formidlingen av historier og sagn, ofte moralistiske og underholdende fabler om skrekk, død og lidelse. Selv om eventyrene i dag er noe utdatert som formidler av moral og etikk, er fortellerkunsten alt annet enn glemt i dagens samtidskunst. I Vodou ser vi på sammenhengene mellom folkeeventyr, og dagens kunst; farget av en politisk turbulent samtid. For eksempel har Pär Thörn tatt for seg en hellig setning i den muslimske daglige bønnen som i visse deler av den islamske verden har blitt redusert til tallet 786 for å beskytte den mot urenhet. Dette tallet har han omarbeidet til et lydbilde bestående av to sinusbølger på 786 hertz hver. Resultatet er et abstrakt lydbilde som ikke avslører sitt opphav. Den legendariske foreleggeren og forfatteren Bo Cavefors forteller derimot en personlig kjærlighetshistorie om begjær, dop og søken etter intense, lidenskapelige møter. Marilyn Monroes hit ”I Wanna Be Loved By You” synges baklengs av kunstnerne Thora Dolven Balke og Ingvild Langgård. En reversering av teksten betyr også en negasjon av det opprinnelige budskapet; å bli elsket for enhver pris.

I stedet for katalog har vi laget en god, gammeldags vinylplate, noe vi mener er en utmerket måte å formidle tidsbasert kunst på. Publikum kan ta med seg vinylplaten hjem og oppleve den i ensomhet og i sin egen tid.

Kuratorer: Lina Selander og Marianne Zamecznik.

Utstillingen varer til 13 januar 2008

Utstillingen er stengt i perioden 16.12.07-2.01.08 i forbindelse med juleferien

Legg til ekstern kalender…