Julemarked på rådhusplassen

Med årets julemarked på rådhusplassen viser Oslo kommune nok en gang at kvalitet ikke er blant kriteriene for å få lov å disponere et av Norges best beliggende uteområder. Tradisjonen tro består serveringen på området av billig, usunt skvip til uhørte priser. Hva med 120 kr for et rekesmørbrød på den Saras-telt-aktige restauranten? Her er også en anledning til å kjøpe håndmalte glass og alvemalerier i alle regnbuens farger, julestjerner i papir, sild på glass, og å høre norske julesanger fremført på aller enkleste vis av spellemenn som har problemer med å synge og spille samtidig.

The main showpiece må være plassens originale mor-barn statue(fontene om sommeren), som befinner seg i det midterste teltet. Mor og barn sitter nå på et bord dekket av rød filt, omgitt av en togbane i plast med coca-cola- og sprite-reklame, fake reinsdyr, og lekebiler fra en lokal sponsor. Noen har funnet ut at reinsdyrpels røyter noe forskrekkelig, så det enslige reinsdyret har fått pelsen byttet ut med en brannsikker ullerstatning som er svidd/farget i en brunaktig koloritt og deretter limt på kadaveret. Nissen er angivelig innom med jevne mellomrom for å skremme småbarn, når han ikke stemmer i julesangene med spellemennene over.

Det skal sies at deler av plassen har potensiale – Frelsesarmeens og Redd Barna ser ut til å disponere hver sin scene som kan romme interessante konserter, og en teaterforestilling (julespill med familieprofil) går daglig i teltet i enden av plassen. En liten bod med servering av thai-fastfood er også bedre enn sukkerspinn, vafler, grøt, og akevitt som ellers fyller området.

Men mesteparten av døgnet er markedet forbeholdt søppel som enhver herved anbefales å styre unna. Det er mye, mye mer å hente av positive opplevelser på et nær sagt hvilket som helst annet julemarked i andre deler av byen.

PS. Søknadsfristen for neste års arrangementer på plassen ser ut til å gå ut 10.12. Jeg håper at noen med bare littegrann etisk- og estetisk sans søker og får innvilget neste års julemarked på plassen. Om dere så slenger inn en søknad i siste liten – det kan vanskelig bli mer begredelig enn dette.

PSS. Julemarkedet går t.o.m. 23.12., men jeg orket ikke legge inn alle datoene.

Legg til ekstern kalender…