Lyd i teatret – seminar med Verdensteatret, Henrik Hellstenius og Morten Cranner.

Produksjons- og formidlingsfirmaet METROFON inviterer til et seminar hvor et sterkt lag scenekunstnere og komponister gir deg en innføring i bruk av lyd og musikk i teatret.

Teatret benytter seg av musikk og lyd hele tiden. Kunstnerne utfordrer på forskjellige måter relasjonen mellom lyden og de visuelle, tekstlige og kroppslige elementene. På tross av dette er bruken av musikk og lyd i teatret nesten ikke oppe til diskusjon. Med seminaret «Lyd i Teatret» ønsker vi å rette fokuset mot bruken av lyd og musikk i scenekunsten. Hvordan kan vi lytte til den? Hvilke begreper kan vi benytte for å si noe om den? Hvordan kommuniserer dette abstrakte elementet med oss og de visuelle og tekstlige elementene? Hvordan arbeider scenekunstnere med lyden og musikken?
Tre forskjellige innlegg som tar for seg sentrale problemstillinger rundt lydens rolle i teatret, vil presenteres og diskuteres på seminaret. Seminaret er praktisk rettet – som deltaker får du med deg relevante og anvendbare verktøy og begreper. Seminaret retter seg mot kunstnere, formidlere, skribenter og anmeldere innen scenekunst.

11.00–11.15: Velkommen ved Elisabeth Leinslie

11.15–12.00: Nye lyttestrategier. Begrepsapparat for å lytte til musikken med andre ører ved Henrik Hellstenius, komponist og musiker.
Er årsaken til fraværet av diskusjon om lyd og musikk i teatret at vi mangler ord og begreper når det kommer til det lydlige? Musikk og lyd er abstrakt, man kan ikke ta på det og det har ikke noe verbalt språk. Men likevel er musikken bærer av betydning og mening. Men hvilken?
Ved å bruke enkle visuelle begreper som verktøy er det mulig at du kan ytte til musikk fra ulike genre med nye ører, og få et nytt forhold til musikken som meningsbærer. Disse verktøyene kan hjelpe deg til å gå i dialog med lyden på en måte som kan avdekke nye lag ved den, og fremkalle meningsbærende sider du kanskje ikke tidligere har erfart.

12.00–12.45: Lyd i teatret – det teatrale i lyden ved Morten Cranner, teaterinstruktør, musiker og lyddesigner.
Med utgangspunkt i den franske komponisten Pierre Schaeffer og den musikalske retningen «Musique Concrete», vil Morten Cranner snakke om «lyd i teatret og det teatrale i lyden». Det vil si lyd og lyders «fortelling» i et scenisk forløp. Dette vil handle om lyd i enhver forstand, satt inn i en kompositorisk struktur, og dette i samspill med andre teatrale elementer.

12.45–13.30: Lunsj med bevertning.

13.30–14.15: Se musikken – høre bildene ved Verdenstetret, en kunstgruppe som jobber på tvers av genre og profesjoner. Med Lisbeth J. Bodd, Asle Nilsen, Håkon Lindbäck, Piotr Pajchel og Christian Blom.
Med utgangspunkt i sitt tverrkunstneriske arbeid vil Verdensteatret snakke om: Lyd likestilt med alle de andre virkemidlene i et intermedialt verk. Lyd som utgangspunkt i sceniske og romlige tidsforløp. Lyd transformert til bilde – og tilbake igjen (synestesi). Stemmeprosessering – språkets oppløsning fremkaller språkets musikalitet. Audiovisuelle komposisjoner /Abstraksjon.

14.15–16.00: Diskusjon.
Innleggere og prosjektleder går i dialog med publikum om temaene som er presentert i løpet av dagen.

Legg til ekstern kalender…