Tandbergs Radiofabrikk – ny utstilling på Teknisk museum

For 75 år siden ble Tandbergs Radiofabrikk etablert. I forbindelse med jubileet fredag 25. januar, åpner Teknisk museum en utstilling som forteller historien om dette flaggskipet i norsk industri.

Foruten radioen Huldra, radioforsterkeren Sølvsuper og Tandbergs første sorthvit TV, vises flere andre gjenstander. Se både høyttaleren som var en del av Vebjørn Tandbergs diplomarbeid ved NTH i 1930 og en modell av fabrikken på Kjelsås fra 1962. I år er det også 30 år siden radiofabrikken ble slått konkurs og Vebjørn Tandberg døde på tragisk vis.

Tandbergs Radiofabrikk
Vebjørn Tandberg startet Tandbergs Radiofabrikk i Oslo 25. januar 1933. Tandberg ble en av landets mest kjente merkevarer og et av norsk elektronikkindustris flaggskip. Fabrikken hadde sitt høydepunkt i 1976 med over 3000 ansatte på sju produksjonssteder i flere land.

Starten av fabrikken falt sammen med at Norsk Rikskringkasting (NRK) ble etablert. Stor etterspørsel etter radioapparater ga vekstgrunnlag for Tandberg og flere andre norske radiofabrikker. Rundt 1950 begynte radiomarkedet å bli mettet. Nytt utstyr som lydbåndspillere og ikke minst TV sørget sammen med nye og bedre radiomodeller for vekst også gjennom 1950- og 1960-årene. Etter 1970 økte importen og konkurransen ble forsterket.

I 1972 fusjonerte Tandberg med den andre store norske radio- og TV-fabrikken, Radionette. Økonomien i det nye konsernet var anstrengt. I 1978 valgte styret å slå Tandberg konkurs. Radio- og fjernsynsproduksjonen ble avviklet, mens satsingen på datautstyr ble videreført i det nye selskapet Tandberg Data. Det ble også etablert flere andre selskaper med Tandbergnavnet etter konkursen.

Vebjørn Tandberg (1904-1978)
Vebjørn Tandberg gikk ut av elektroavdelingen ved Norges Tekniske Høgskole (NTH) som sivilingeniør i 1930. Han fortsatte noen år ved høgskolen som assistent for professor Johan Holtsmark ved Fysisk Institutt og bygget høyttalere, mikrofoner og forsterkere. Tandbergs Radiofabrikk sprang ut av dette arbeidet i 1933. Tanken var at fabrikken skulle ligge i Trondheim, slik at han lett kunne holde kontakten med NTH. Men hans far, som bidro økonomisk, krevde at fabrikken skulle ligge i Oslo.

Gjennom mange år var Tandberg en av de mest profilerte menn i norsk industri. Han var en leder som la vekt på å inspirere medarbeiderne og spre begeistring for oppgavene. Bedriften var tidlig ute med gode velferdsordninger, bl.a. når det gjaldt sykelønn, arbeidstid og pensjonsvilkår.

I 1974 trakk Tandberg seg tilbake fra ledelsen av bedriften. Kort tid før konkursen i 1978 kom meldingen om at han hadde tatt sitt eget liv.

Legg til ekstern kalender…