Gjesten (Malersalen)

Av Eric-Emmanuel Schmitt. Regi og oversettelse ved Nils Ole Oftebro. Norgespremiere 26. januar 2008.


Malersalen er omgjort til Sigmund Freud sitt kontor i Wien anno 1938, få dager etter at Tyskland rykket inn i Østerrike. Freud, som selv var jøde, får ikke bare besøk av nazistene. En ubuden gjest dukker opp og påstår han er Gud. Mens krigen raser i gatene, kjemper Sigmund Freud en indre kamp mellom hva øyet ser og hva hjertet tror. Hvilken virkelighet er den virkelige? Er ondskap et resultat av fornuft eller tro? Kan mennesket noen gang løse sin egen gåte?

For første gang settes Gjesten av Eric-Emanuel Scmitt opp i Norge. Schmitt er en av Frankrikes mest leste og mest spilte dramatikere. Han kunne sist oppleves på Nationaltheatret i Til Døden skiller oss ad… Med Kjersti Holmen og Sverre Anker Ousdal.

For noen år siden ble Enigmavariasjoner med Toralv Maurstad og Geir Kvarme spilt med stor suksess på Oslo Nye Teater. Denne gangen tar dramatikeren utgangspunkt i historiske fakta knyttet til Sigmund Freud, som på sine eldre dager filosoferte over jødenes historie og skrev verket “Moses og Monoteismen”. I 1939 flyktet han til London for å unnslippe nazistenes jødeutryddelser.

Forestilingen varer ca 90 minutter uten pause.

Legg til ekstern kalender…