Vendela Vida

[Bilde]

På mørkejakt i Lappland

«Er det meg, eller er det noe som ikke lukter i amerikansk fiksjon?» Utsagnet kommer fra Vendela Vida, som setter Mikael Niemis Populærmusikk i Vittula opp som et forbilde når hun angriper amerikansk fiksjon for å være «like deodorisert som våre baderom, armhuler og tunger». Sin siste roman Let the Northern Lights Erase Your Name (2007) baserer hun på gjentatte opphold vinterstid i Lappland og Finnmark. Resultatet er blitt en var fortelling om en ung amerikansk jente som søker sine røtter i et moderne samisk miljø. Boken er andre del av en planlagt trilogi som kretser rundt temaet vold og raseri.

Vida er redaktør for tidsskriftet The Believer, og er sammen med sin ektemann Dave Eggers en av de toneangivende forfatterne i amerikansk samtidslitteratur. Møt henne i samtale med forfatter Mikkel Bugge (født i Vesterålen i 1978). Med novellesamlingen Yttersider sto Bugge for en av de meste overbevisende debutene på norsk i fjor.

Vendela Vidas siste bok kom på norsk denne uken, La nordlyset slette ditt navn.
Les Knut Olav Åmås kommentar om boken i Aftenposten:.
“…en roman som indirekte gir mer og dypere refleksjonsmateriale om temaet ‘rekonstruksjon av et menneskes fortid’ enn de fleste fagbøker.”
“…ukens mest interessante forfattergjest i Oslo.”

Legg til ekstern kalender…